Ну, не з олігархів же "шерсть" стригти: Кабмін хоче у 2017 році посилити податковий тиск на самозайняте населення, - ЗМІ

В новому проекті податкової реформи знову нічого немає про трансфертне ціноутворення і олігархи продовжать безперешкодно виводити гроші в офшори, зате на плечі простих українців ляжуть нові податки і штрафи.

Проектом нової податкової реформи посилюється тиск на самозайняте населення. Фото: kolo.poltava.ua.

Мінфін презентував проект податкової реформи, в якому замість скорочення податків вводиться істотний штраф і додається новий податок для самозайнятих людей, які працюють самі на себе. Про це пишуть Патріоти України з посиланням на Хвилю.

Кодекс буде обговорюватися і доопрацьовуватися, але в будь-якому випадку саме на нього буде спиратися Мінфін при розробці держбюджету на 2017 рік. Мінфін запропонував ввести додатковий податок для підприємців-індивідуалістів, які заробляють до 344 тис. в рік і не оформляються як підприємці: торговці, кравці, шевці, перукарі, косметологи, манікюрниці, репетитори, таксисти, а також майстри хенд-мейд, які продають вироби через Інтернет. Всім їм пропонують стати на облік у податковій і платити 10% від мінімальної зарплати на місяць - зараз 137 грн.

Гендиректор Спілки підприємців В'ячеслав Биковець побачив в цій ідеї вигоду для спрощенців: вони можуть перейти на індивідуальну систему, і це полегшить їм життя, оскільки «індивідуали» не зобов'язані вести облік витрат і доходів. Правда, в кінці року вони зобов'язані будуть подати податкову декларацію та вказати фактичний обсяг доходу. І якщо він перевищить 344 тис., то в наступному році людина не зможе займатися такою діяльністю, і зобов'язаний буде доплатити різницю з податку з доходів фізосіб за ставкою 18%.

Зрозуміло, репетитори, майстри хенд-мейд, манікюру явно не в захваті. «Я багато років займаюся репетиторством. Змушена це робити, тому що зарплата вчителя не дозволяє прожити мені з дітьми. І тепер мене змусять платити, нехай і трохи, але через рік прийдуть і будуть вимагати ще більше. Раз держава не може нормально нам платити, хоч би не заважала виживати», - каже репетитор Ольга Пархоменко.

Ще одна новинка: вводиться штраф за несвоєчасне подання звітності по поверненню ПДВ - до 50% від суми, яку фірма планує повернути. «Документи по поверненню ПДВ йдуть по ланцюжку від основної фірми і її контрагентів. Система штрафів потрібна, оскільки один контрагент через неакуратність може затримати всіх, але система відповідальності не опрацьована. Потрібно штрафувати винних контрагентів, а не основну фірму, інакше будуть страждати відповідальні компанії, а це нонсенс», - вважає радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ.

Стежити і карати платників податків також буде нова структура. Мінфін хоче забрати у фіскалів право утримувати податкову поліцію, а їх функції буде виконувати нова поліція. «Йде боротьба за перерозподіл повноважень і грошових потоків. Мінфін намагається перетягнути на себе хабаромісткі функції », - говорить економіст Олександр Кошик.

Разом з поліцією у ДФС забирають і право адмініструвати податки. На думку економіста і члена політради партії «Успішна країна» Сергія Крухмалева, це обернеться проти платників податків.

«Передача левової частки функцій в Мінфін несе ризики: по-перше стане складно контролювати сплату місцевих податків і зборів. По-друге, платникам податків для подачі скарг або зміни ідентифікаційного коду доведеться їхати до найближчого представництва Мінфіну - тобто в столицю або обласний центр.

Але головне, в проекті ми так і не побачили нічого про відновлення закону про трансферне ціноутворення. Тому всі негативні принади від цієї реформи відчують звичайні українці, але не олігархи, яким дозволять і далі безперешкодно виводити капітали в офшори», - заявив він.

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...