Переводимо стрілки: Як підготувати організм до переходу на літній час (фото)

26 березня о 4:00 за київським часом запроваджується літній час переведенням годинникової стрілки на одну годину вперед.

Україна в неділю перейде на літній час. Фото: 1ul.ru.

В ніч з 25 на 26 березня, о 4 годині ранку, в Україні переведуть годинники на годину вперед і перейдуть на літній час. Перехід на літній час може істотно вплинути на організм людини, тому готуватися до змін часу фахівці радять завчасно, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

З приходом весни ми змушені раніше вставати і раніше лягати, а це досить важко для багатьох з нас. Тому в перші кілька днів ми втрачаємо по 40-50 хвилин сну, але навіть такі, на перший погляд, незначні зміни можуть вплинути на наше здоров'я.

Перехід на літній час може стати причиною переривання вагітності у жінок після екстракорпорального запліднення (ЕКЗ). Про це свідчать результати недавніх досліджень, опубліковані в журналі "Міжнародна хронобіологія" (Chronobiology International): ризик викидня у майбутніх мам, яким протягом 21 дня після переходу на літній час зробили ЕКО, значно підвищився, що не можна сказати про тих пацієнток, кому проводили процедуру в іншу пору року.

Результати дослідження 2014 року, опубліковані у виданні "Відкрите серце" показали, що кількість серцевих нападів в перший понеділок після переведення годинників, зростає на 25% і тримається на цьому рівні весь наступний тиждень. Автори дослідження пов'язують цей показник зі стресом.

Серцеві напади - не єдиний ризик при переході на літній час. Попереднє дослідження, представлене на щорічних зборах Американської академії неврології в минулому році, показало, що кількість інсультів в даний період підвищується на 8%. Люди похилого віку і онкохворі теж дуже ризикують. Виною тому порушення сну, що викликає підвищення тиску і ослаблення психічного здоров'я.

Недосипання - це втома і зниження продуктивності праці. У журналі "Прикладна психологія" був помічений цікавий факт: з переходом на літній час в понеділок різко підвищуються рейтинги розважальних пошукових сайтів (YоuTube, videos, music, ESPN).

Студенти вищих навчальних закладів стають особливо чутливі. Молодий організм гостріше реагує на брак сну. Дівчата і хлопці скаржаться на зниження концентрації уваги. Зокрема, в перехідний період відзначають зростання дорожньо-транспортних пригод зі смертельними наслідками.

У людей з кластерними головними болями (різко вираженим спонтанним больовим синдром в областях проекції головного мозку на стінки черепної коробки), часто виникають напади в період сезонних змін, особливо після потепління. Деякі з них відзначають посилення головного болю навесні і восени, а також в період зимового сонцестояння.

Як перейти на літній час без стресу

Переходу на літній час ніяк не уникнути, але можна допомогти своєму організму

В першу чергу, харчуйтеся повноцінно і регулярно. Фахівці рекомендують уникнути жирної і гострої їжі і не зловживати солодощами. Деякі медики рекомендують пити зелений чай. Це допоможе підтримати організм в тонусі.

Більше гуляйте на свіжому повітрі, хоча б за тиждень до переведення стрілок на літній час.

Постарайтеся зменшити навантаження на роботі в перехідний період, не засиджуватися в офісі допізна.

У перші кілька днів знайдіть можливість не сідати за кермо.

За тиждень до переведення годинників все ж намагайтеся лягати спати і вставати вранці на 20-40 хвилин раніше, ніж зазвичай - це дасть вашому організму час адаптуватися до змін в розпорядку дня.

Головне, пам'ятайте про свій позитивний настрій. Якщо думати про зміну годин, як про необхідний фактор і не надавати цьому великого значення, ваш організм перебудується без особливих втрат для фізичного і психологічного здоров'я.

До України повертаються заморозки: Синоптики розповіли, де й коли суттєво знизиться температура

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:30

Синоптики попереджають про суттєве зниження температури повітря в Україні. Як наслідок - у низці регіонів очікуються заморозки. Про це повідомили в Укргідрометцентрі, передають Патріоти України. Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеор...

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...