П'яне водіння буде віднесено до категорії кримінальних проступків, - заступник голови Національної поліції

За керування транспортними засобами в стані алкогольного сп'яніння каратимуть штрафом у розмірі 17–34 тис. грн.

Рада 22 листопада ухвалила закон про віднесення водіння в стані алкогольного сп'яніння до категорії кримінальних проступків, повідомив 22 листопада у Facebook заступник голови Національної поліції України Вадим Троян, передають Патріоти України.

"Верховна Рада ухвалила закон про кримінальні проступки... Чому це важливо? Цей закон розвантажить слідчих поліції та дозволить їм зосередитися на розкритті тяжких і особливо тяжких злочинів. До кримінальних проступків пропонується віднести такі поширені злочини як некваліфіковані крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство тощо", – написав Троян.

За його словами, до кримінальних проступків також буде віднесено керування транспортом у стані алкогольного сп'яніння. "Також законопроект вносить норму про керування транспортом у стані сп'яніння у Кримінальний кодекс, зробивши його кримінальним проступком (покарання – штраф 17–34 тис. грн і заборона керувати до трьох років, а при повторному порушенні – до 51 тис. грн із забороною керувати від двох до трьох років)", – продовжив Троян.

Він пояснив, що проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі – посадовці підрозділу дізнання Національної поліції України. "Розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені строки – не більше 72 годин із моменту повідомлення особі про підозру чи затримання, або в інших випадках на строк до одного місяця. Якщо випадок невідкладний, дізнавач до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань матиме право оглянути місце події; відібрати пояснення; провести медичне освідування; отримати висновок спеціаліста і зняти показання технічних приладів та технічних засобів; вилучити знаряддя вчинення проступку, речі і документи.

Процесуальні джерела доказів у провадженні про проступки, крім загальних, також пояснення осіб, результати медосвідування, висновок спеціаліста, показання приладів і технічних засобів. Підозрюваного у вчиненні кримінального проступку зможуть затримати: до 72 годин – якщо особа чинить опір правоохоронцю, відмовляється припинити чинити порушення, намагається втекти; на 24 години – якщо людина нетвереза і може завдати шкоду собі або оточуючим", – додав Троян.

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...