Показали яму і сказали, що це його могила: Як українського політв'язня путінські кати силували до зради Батьківщини (відео)

Валентин Вигівський, якого окупанти заарештували в Криму і вивезли на територію РФ відбуває покарання — 11 років — в колонії суворого режиму в Кіровській області.

Валентин Вигівський. Фото:http://hromadske.ua/

33-річний українець Валентин Вигівський перебуває в неволі на території Росії 2 роки і 2 місяці. 18 вересня 2014 його заарештували співробітники ФСБ в Криму, вивезли до Москви і порушили проти нього кримінальну справу. Спочатку йому закидали "збір комерційної інформації", а потім статтю перекваліфікували на "шпигунство". Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Громадське.

Зараз Вигівський відбуває покарання — 11 років — в колонії суворого режиму в Кіровській області, а його батьки стверджують, що українська влада практично нічого не робить для його звільнення.

"Його цікавила авіація — до останнього гвинтика, — розповідає батько Валентина Петро Вигівський. — Він з самого дитинства любив усе розбирати і розкладати по коробочках: магнітофони, пилососи, модельки літаків — будь-яку техніку.

А на факультет електроніки в КПІ вступив, тому що там вчився Сікорський, він його дуже поважає. Він постійно їздив на різні виставки і форуми, пов'язані з авіацією, зустрічався з такими ж фанатами, як і він. Мабуть, через це він і попався на гачок".

Валентин Вигівський, розповідає батько, співпрацював з сайтом про авіацію «Буран.ру» і спілкувався з його засновником, російським експертом з бойової ефективності авіаційних комплексів Вадимом Лукашевичем, який до 2015 року працював експертом державного фонду «Сколково». Батько вважає, що інтерес Валентина до авіації і його спілкування з експертами у цій сфері могли привернути увагу російських спецслужб.

Вигівський зазнав тортур і тиску з боку російських спецслужб. У короткій розмові з батьками він розповів, як над ним знущалися у Москві:

"Перед тим, як він потрапив в Лефортово, його "розстрілювали": вивезли в ліс з мішком на голові, показали йому вириту яму і сказали, що це — його могила, — розповідає батько. — Біля ями він стояв кілька годин, а поряд — три або чотири людини зі зброєю, які називали його ворогом, антирадянщиком, бандерівцем — хотіли зламати. У підсумку вони вистрілили в повітря і відвезли його в СІЗО. Він ні в чому не зізнався. Уже потім його намагалися вмовити співпрацювати зі слідством, але він відмовився. А прокурор йому сказав: молодий чоловіче, навіщо вам сидіти? Яка різниця, якій батьківщині служити?"

Валентин Вигівський в колінії Кірово-Чепецька. Фото громадського спостерігача Артура Абашева

Батьки Вигівського кажуть, що українська влада не допомагає їм.

"Єдина людина, яка щось для нас робить, це консул Геннадій Бесколенко, який відвідував сина у в'язниці і проводив велику роботу, — каже Галина Вигівська. — Він сидить в колонії в Кірово-Чепецьку, діставатися туди довго і дорого, це дуже великі витрати для нашої сім'ї. Щоб поїхати, потрібно збирати гроші десь рік. Єдина підтримка йому — це наші листи і я, тому що батькові їхати в Росію не рекомендують. Але він тримається добре, не скаржиться".

Новий шлях постачання армії агресора маже готовий: Росіяни завершують будівництво залізничного моста поблизу Маріуполя, - Андрющенко

четвер, 25 квітень 2024, 9:32

Російські окупанти майже завершили будівництво залізничного моста біля села Гранітне, що неподалік Маріуполя. Про це у своєму телеграм-каналі написав радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко. "Будівництво залізничного мосту біля Гранітно...

Науковці розшифрували практично знищені папіруси з Помпеї, з котрих дізнались місце поховання великого філософа Платона та обставини його життя

четвер, 25 квітень 2024, 9:23

Революційне сканування та дослідження папірусів Геркуланума виявило чудові нові подробиці про філософа Платона, зокрема точне місце його поховання, повідомляє "Ancient Origins" . Це значне археологічне досягнення стало результатом проєкту розшифровки ...