Поріг будинку як сакральний символ: Прикмети і забобони наших предків

​У народних віруваннях і обрядах поріг будинку має сакральне значення і позначає кордон між світами - світом будинку і світом вулиці, світом живих і світом мертвих.

Поріг виконує магічну функцію для будинку. Фото: ЖЖ.

З порогом біля будинку пов'язано багато прикмет, які неможливо пояснити з точки зору науки. Експерти спробували розібратися, чому через нього не можна нічого передавати іншим людям, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

На Русі цей звичай виник за часів язичництва, коли рідних людей ніхто не ховав на кладовищах. Тіла небіжчиків після спалення перетворювалися на порох, після чого його закопували під порогом.

Слов'яни вірили, що навколо їхнього житла бродить багато злих сил, а тому покійний таким чином потрапляє в захисне кільце їх сім'ї і може потім допомагати живим людям.

Вони також хотіли забезпечити їм спокійне існування в інших світах, так що намагалися не турбувати померлих мирськими розмовами на цьому місці. Сторонні люди залишалися на вулиці, а близьких родичів або друзів відразу запрошували в будинок, де пригощали гостей смачними стравами.

Люди намагалися не затримуватися біля порогів, щоб не будити душі тих, хто зараз просто відпочиває. Традиція стала забуватися після прийняття християнства, але відгомін її зберігся до наших днів.

Прикмети, пов'язані з порогом:

Не можна розмовляти через поріг, не можна щось передавати через поріг, не можна сидіти на порозі, не можна стояти на порозі - бо цим можна потривожити мешканців світу мертвих і накликати на себе неприємності. Звичайно, сьогодні при будівництві будинку ніхто не закопує курку і вже тим більше ніхто не ховає своїх родичів під порогом. Але сенс і значення порога залишилося тим же - це кордон між двома світами.

Якщо ви вийшли з дому, але вам довелося повернутися (ви щось забули), то переходячи назад через поріг ваша сила втрачається. Тоді дороги не буде - кажуть забобонні люди. У таких випадках зазвичай виглядають в дзеркало і показують своєму відображенню язик - це знову подвоює вашу силу і залучає удачу.

Є ще одна прикмета, пов'язана з порогом. Не можна передавати гроші через поріг - це призведе до фінансових проблем.

Якщо до вас прийшов гість, то потрібно або запросити його в будинок, або вийти до нього на вулицю, бо розмовляти через поріг не можна. Це призводить до сварок, нерозуміння між людьми. І тут дійсно все сходиться: яке може бути взаєморозуміння між людьми, які спілкуються, перебуваючи в різних світах?

Стояти на порозі, за народними повір'ями, все ж іноді можна, і навіть потрібно. Якщо ви хочете позбутися від негативних емоцій, туги, печалі смутку, то встаньте на поріг і постійте кілька хвилин, думаючи про свою проблему. Поганий настрій зніме як рукою!

Якщо кішка любить сидіти на порозі, значить, вона дуже тонко відчуває енергетику простору. Вважається, що кішки споживають негативну енергетику і здатні зняти негатив.

Спіткнутися об поріг означало невдалий шлях. В такому випадку в дорозі може статися якась неприємність.

На весіллі прийнято нареченому переносити наречену на руках через поріг. Цей звичай спрямований на набуття щастя і благополуччя сім'ї в цьому будинку.

Поріг скрипить - прикмета погана, яка передвіщає хворобу або смерть. В такому випадку наші предки намагалися якомога швидше полагодити поріг, щоб душі мертвих не скрипіли і не накликали біду.

Поріг може допомогти вам залучити удачу. Є народна прикмета, згідно з якою, монетка під порогом привертає достаток в будинок. Покладіть п'ятак під порогом вхідних дверей і перевірте правдивість цього забобону самі!

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...