"Повернувся з пекла. Чудом вижив і став на ноги": Герой України, позивний "Сумрак", святкує день народження (фото, відео)

Ігорю Гордійчуку довелось у житті пройти багато випробувань та не зламатися, долі не скоритися.

Герой України Ігор Гордійчук. Фото: Вікіпедія.

Сьогодні, 12 листопада, свій день народження, своє 45-річчя, відзначає Ігор Гордійчук - легендарний "Сумрак", мужня та світла людина, Герой України. Йому довелось у житті пройти багато випробувань, та не зламатися, долі не скоритися. Щоб виховувати тепер майбутнє покоління українських воїнів. Патріоти України вітають Героя від щирого серця.

Пропонуємо вам згадати кілька подій із біографії Героя, які відносяться до його участі у війні на Сході нашої країни. Ігор Гордійчук віддав наказ про відступ вночі 25 серпня після 12 діб оборони Савур-могили; група з оточення виходила ночами, рухалися до найближчих українських підрозділів. На той час це було вже оточене російськими військами угрупування сектора «Б» генерала Хомчака під Іловайськом. Група пройшла по ворожих тилах близько 60 кілометрів та приєдналася до українських військ під Многопіллям.

29 серпня група полковника Гордійчука разом з рештою оточених українських сил пішла на прорив. Під час руху по вантажівці, де перебували Гордійчук і сержант Сергій Стегар, було відкрито артилерійський та мінометний вогонь, у кузові стався вибух, автомобіль загорівся. Через надто щільний вогонь противника супроводжуючі підійти не могли; Гордійчук вибрався сам, йому зробили перев'язку — великий осколок влучив у потилицю, не захищену каскою.

Полковник намагався керувати боєм, зривав пов'язку, однак від втрати крові знесилів. Гордійчука (у непритомному стані), Стегара та ще кілька бійців захопили в полон російські десантники. Полонених забрали, Гордійчука ж покинули, заборонивши надавати йому допомогу, мовляв, він і так швидко «дійде». Однак він вижив; через два дні його доставили в дніпропетровську лікарню ім. Мечникова, потім у Київський військовий шпиталь. З 1 вересня полковник перебував у реанімації нейрохірургічного відділення, переніс кілька операцій. Він не міг рухатись, був частково паралізований, однак зусилля лікарів та власна наполегливість та бажання повернутися до повноцінного життя зробили свою справу. У Ігоря Володимировича відновилися дрібна моторика та чутливість. 8 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко у військовому шпиталі вручив полковнику Ігорю Гордійчуку державні нагороди — орден «Золота Зірка» звання Герой України та ордени Богдана Хмельницького II та III ступенів.

Одна з країн Європи хоче радикально змінити правила для українських біженців: Чого чекати

вівторок, 23 квітень 2024, 17:23

У Норвегії пропонують продовжити колективний захист для українців із 3 до 5 років, що дасть уряду та парламенту Норвегії більше часу та можливостей для вирішення ситуації із українськими біженцями. Також розглядається можливість видачі звичайних дозвол...

Аби створити відчуття кризи: Samsung запровадив 6-денний робочий тиждень

вівторок, 23 квітень 2024, 16:48

Samsung Group запровадив шестиденний робочий тиждень для керівників всіх підрозділів компаній. Головною причиною є труднощі в бізнесі. Про це повідомляє Business Insider, передають Патріоти України. Деякі керівники підрозділів почнуть працювати за нови...