Повітряні ворота Києва: У директори "Борисполя" мітить людина Януковича, яка приймала "зелених чоловічків" у Криму, - ЗМІ

При цьому діючий керівник аеропорту, котрий уперше зробив об'єкт прибутковим, навіть не потрапив у фінал конкурсу.

Аеропорт "Бориспіль". Фото: ura-inform.com.

Скандальним виявився підсумковий список кандидатів на посаду нового директора аеропорту "Бориспіль". Документ уклали в Міністерстві інфраструктури України, йдеться в сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

Чинний директор Євген Дихне, якого ще у вересні цього року прославляли за професійність, не потрапив у фінальний шорт-лист відбору. За перший рік його роботи "Бориспіль" чи не вперше за свою історію став прибутковим державним підприємством, а третій квартал цього року закінчив із прибутками у півмільярда гривень. Обурений посадовець оскаржив рішення урядовців в окружному адміністративному суді Києва. Адвокати твердять, що є всі підстави визнавати проведений конкурс незаконним. Адже його проводили невідомо за якими правилами, ще й при діючому керівнику аеропорту, хоч за законом – можна лише на вакантну посаду.

"Це чистої води профанація. Критеріїв немає об'єктивних, всі рішення на абсолютно суб'єктивних оцінках", - каже юрист Олег Бондар. Особливо дивує експертів підсумковий список кандидатів. У четвірку з 17 претендентів потрапили двоє відверто одіозних персон. Один із котрих не соромиться називати себе головним фаворитом.

До іноземців Валентина Візанта та Піотра Ікановича у фахівців питань немає – обидва мають у світі репутацію непоганих спеціалістів. Тоді як українці Сергій Гомболевський та Юрій Солончук уже мали змогу проявити себе в "Борисполі" та залишили по собі дуже багато питань. Гомболевський почав із того, що скоротив рядових працівників і впровадив нові керівні посади з підвищеною платнею. При ньому також відбулася скандальна приватизація прибутків від парковок навколо летовища.

Однак справді вражають корупційні здобутки іншого претендента – Солончука. "Він пов'язаний з людьми з оточення, скажімо так, колишніми бізнес-партнерами сина Януковича. Це пряма їхня креатура", - розповів експерт із авіації Олександр Ланецький. За два роки попередньої роботи в "Борисполі" Солончук устиг укласти сто мільйонів гривень у "Полікомбанк" і "Біг Енергія", які закрилися на другий день після проведення транзакції. Також організував будівництво непотрібних об'єктів аеропорту за завищеною вартістю з компанією сім'ї Янковича "Будівельне управління номер 813". Та роздав кілька мільйонів гривень на допомогу різним компаніям.

"Здавав площі державного підприємства в оренду і всю платню, що мав перераховувати в бюджет, залишав у себе", - каже юрист Бондар. Тоді від в'язниці Солончука врятували лише зв'язки з родиною Януковича. Однак із "Борисполя" одіозного керівника перевели до Сімферополя. Там він керував місцевим летовищем саме в той час, коли воно приймало "зелених чоловічків" для окупації Криму.

Згодом перевірка діяльності Солончука виявила зловживань на 60 млн гривень. Того ж року посадовець придбав нерухомість – 800 кв метрів на березі річки. Вартість маєтку оцінюють щонайменше в $ 6 мільйонів. За тодішнім курсом – приблизно стільки ж було вкрадено з сімферопольського аеропорту. Останнє місце роботи Солончука – державна авіакомпанія "Україна". У вересні з його легкої руки президент України не зміг повернутися з відрядження до Івано-Франківська власним літаком. В основного судна, яке обслуговували люди Солончука, відмовила електроніка, а резервний борт номер один не зміг піднятись у повітря.

Всі звинувачення Солончук відкидає. Так само, як не бачить проблем із переліком кандидатів і профільний міністр Андрій Пивоварський. "Якщо у вас є докази сумнівної репутації – надайте в міністерство, надайте на номінаційний комітет, надайте правоохоронним органам. Надайте абсолютно всю цю інформацію", - порадив він журналістам.

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...

Чоловік відмовився від повістки, бо "має трьох неофіційних дітей": Яке рішення ухвалив суд

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:44

У Львівській області до 3 років іспитового терміну засудили чоловіка, який категорично відмовився від мобілізації. Свої дій він пояснив тим, що хворий та "має трьох дітей, які офіційно на нього не зареєстровані". Про це йдеться у вироку Самбірського ра...