"Пытки стали обычным делом. Особенно популярна экзекуция под названием "троллейбус", - як зекам ведеться у "молодих республіках" Путіна

Тортури, екзекуції, знущання над ув'язненими у виправних колоніях, які часто можуть закінчитися важкими каліцтвами або й убивствами, стали звичною практикою поводження із засудженими на окупованій території.

Ілюстрація:from-ua.com

На початку літа 2014 року, коли терористи "ДНР" захопили під свій контроль значну частину Донецької області, вони отримали "у спадок" слідчі ізолятори та колонії, розташовані в регіоні. Багато ув'язнених за час "російської весни" встигли сповна пізнати голод, знущання і тортури, повідомляють Патріоти України з посиланням на журналістів ОРД.

"На початку осені 2014-го в колоніях дізналися, що таке голод. Родичі, які живуть на підконтрольній Україні території, більше не могли, як раніше, возити передачі (і ліки для хворих в'язнів), а централізоване забезпечення відсутнє більше двох місяців", - йдеться в журналістському розслідуванні.

Так, в Макіївській 32-ї колонії засуджені харчувалися розведеним у воді борошном, їли буряки, натерті на тертку і запарені окропом. Поступово "республіканська влада" взяла на себе частину турботи по забезпеченню зеків хлібом, змусивши в'язнів відпрацьовувати пайку риттям окопів.

Користуючись загальним безладом, в Донецьку знайшлися бажаючі влаштувати "дострокове звільнення" своїм друзям: так вирвався на волю організатор замовного вбивства глави Конгресу Азербайджанців Ігбала Махмудова (яке відбулося в Макіївці в 2012 році) - засудженого Західа Ахмедова невідомі бойовики відбили під час етапу.

У той же час для незаможних засуджених почався період "пересиджування" - "ті, кому давно пора було вийти по УДЗ (умовно-дострокового звільнення), а також підслідні, що мали шанс поміняти в суді запобіжний захід на не пов'язаний з арештом - виявилися забуті" .

Також журналісти з'ясували, як замначальника 52-ї колонії в Єнакієвому на прізвище Мєшков вирішив відзначити самопроголошення "народної республіки" безоглядною пиятикою, а потім вирішив зайнятися вихованням "любові до Донбасу" у зеків.

"Згадують, що п'яний представник адміністрації влаштував "салют" з нагоди зміни влади і найбільш гонористих "підопічних" розпорядився поставити на коліна, як" ворогів ". На будівлях досі видно дірки від випущених цим замом начальника автоматних черг", - йдеться в розслідуванні.

Зиму 2015 довічники провели в мінусовій температурі і в темряві.

"І деякі настільки здичавіли, що, коли навесні їх вирішили вивести в лазню (а в лазні вони не були близько року), поховалися під нари, не бажаючи виходити. Були готові скоріше повірити в те, що їх будуть розстрілювати, ніж мити. Здавалося б - засуджені до вищої міри, перебували в немислимих умовах - але й ці люди хотіли жити ", - розповіли журналісти.

Тим часом, свою вигоду за час боїв зуміли витягти деякі довічно ув'язнені, які до початку бойових дій могли тільки мріяти вирватися на свободу з зони, яка ретельно охороняється.

Серед них був Вадим Болотських на прізвисько "Москвич" - ключовий член банди Євгена Кушніра, який заявив у суді, що особисто розстріляв Євгена Щербаня - виявився одним з тих 8 "смертників", які втекли в 2014 році: через обстріл колонія виявилася знеструмленою, а один з помічників адміністрації відкрив двері камер і допоміг вибратися за межі внутрішньої тюрми, натягнувши троси.

Таку ж неймовірну в минулому задачу змогли вирішити і шестеро зеків-"смертників" з Луганська: всі вони сиділи в місцевому слідчому ізоляторі і, як і єнакіївські "колеги", скористалися аварійним відключенням електрики.

"Після того як 52-а колонія з розряду нічиїх перейшла в число" ДНРівських ", сюди почали надходити новачки, засуджені "республіканським судом". Відновилися і "спецназівські навчання": "народна республіка" найперше завела в зону ОМОН і жорстоко побила зеків. Одному пошкодили хребет, і він тепер пересувається на милицях", - розповіли журналісти.

Крім того, за останні три місяці в Донецькій 124-й колонії п'ять чоловік були вбиті на прийомі етапів: це відомий спосіб, що дозволяє ламати новоприбулих, але раніше тут не практикувався.

Масове побиття для "профілактики" застосовують і в Донецькому слідчому ізоляторі.

"Там тепер регулярні "маски-шоу". Щоб вдарити людину, теж потрібна сміливість і навик. Потрібна "жива маса". І донецьке СІЗО для таких "тренувань" відмінно підходить. "Омонівці" набивають руку, щоб у разі масових протестів у Донецьку ніхто не соромився", - розповів колишній ув'язнений Павло Панич.

Найсумнішою колонією "ДНР" зараз називають 27-у в Горлівці. Тут 16 вересня 2014 відбулося справжнє побоїще: звиклі до того, що їм при Україні не забороняли дивитися футбол до відбою, зеки образилися, що їм несподівано рано вимкнули світло, і стали стукати в двері. Але цього разу черговий у відповідь на стукіт вистрілив у повітря, а за парканом це почули "ДНРівці" і прийняли на бунт.

"Увірвалися з автоматами бухі, наколоті, поклали обличчям в землю адміністрацію, потім стали стріляти по стінах", - розповів один з колишніх працівників колонії.

"Черговий, який здуру першим вистрілив, злякався за своє життя, і був змушений сказати, що зеки підривали петарди і буянили. "ДНРівці" увійшли в той сектор, і стали бити зеків прикладами, стріляли по нарах. Трьох убили. Один залишився калікою - його довго били прикладом по голові. Ще одного поранили так невдало, що довелося йому відрізати руку. Всього було 19 поранених", - повідомив він.

Після цього випадку тортури в 27-й колонії стали звичайною справою. Особливо популярна екзекуція під назвою "тролейбус".

"Ув'язненого садять у клітку, всередині якої є іграшкове кермо. З боків для потіхи приробили колеса. Цей "тролейбус" стоїть на плацу. Того, хто завинив, садять всередину і виставляють на посміховисько на 2-3 доби. Часом - навіть в лютий мороз.

Потрапити в таку клітку можна через будь-яку дрібницю - наприклад, за відмову пройти "відпрацювання". "Не хочеш замітати зону - отримай "проїзний" на "тролейбус", - так "жартують" в цій зоні", - йдеться в розслідуванні.

У той же час, зеки, яким пора виходити на свободу, змушені платити. Також з них деруть хабар і за побачення з родичами: данина становить 30 000 рублів (10 000 грн - ред.).

"Вони підтримують також і Путіна": Епіфаній сказав, скільки вірян Московського патріархату лишилося в Україні

неділя, 5 травень 2024, 16:29

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній озвучив відсоток населення України, що досі підтримує діяльність Української православної церкви Московського патріархату. Про це очільник ПЦУ заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло на Великдень,...

Євген Кошовий розповів, чому його донька Варвара навчатиметься в Польщі

неділя, 5 травень 2024, 14:41

Художній керівник і актор студії Квартал 95 Євген Кошовий в інтерв'ю KP розповів, що його старша донька, 16-річна Варвара мріє про велику сцену і тому багато займається вокалом, передають Патріоти України. Кошовий відповів, чому саме Польща імпонує Вар...