Радикальні зміни від Міносвіти: Як зміниться шкільна програма в новому навчальному році

Суть початкової школи зводиться не до бездумного насичування знаннями, а до засвоєння набору компетентностей, які будуть необхідні у старших класах.

В Міносвіти запропонували новий підхід до організації навчального процесу у початковій школі. Фото: school58.org.

Колегія Міністерства освіти і науки внесла кардинальні зміни у навчальні плани на 2016-2017 навчальні роки. Із 1 вересня школярів чекає спрощена програма, зменшення кількості оцінок і більше акценту на застосування практичних навичок, передають Патріоти України з посиланням на "Погляд з Одеси".

До того ж всі нововведення, внесені у навчальний процес, були запропоновані безпосередньо вчителями з усієї України.

Суть змін - відійти від процесу простого фізичного наповнення дитини знаннями і переходу на, так би мовити, підхід до набору компетентності, який повинна отримати дитина під час навчання в початковій школі. Зміни поширилися на всі 14 програм початкової школи.

Принципова зміна стосується фіксованого часу, який відводять на вивчення тієї чи тієї теми. Тепер учитель може власноруч обирати кількість годин на вивчення певної теми. Також у молодших класах відмовилися від звичної для аналізу швидкості читання. Тепер буде оцінюватися не те, скільки слів прочитано, а як добре учень зрозумів зміст.

Замість ручки першокласники тепер будуть користуватися олівцями. Це дозволить уникнути певних стресів, пов'язаних з "покресленими" або вирваними сторінками. Тепер буде діяти принцип "стерти і виправити", а не "закреслити і виправити".

Основний акцент у вивченні англійської мови робитиметься на вміння виразити свої думки, тобто, на те, що можна застосувати на практиці. До кінця 1-го класу 6-річні діти вже повинні будуть вміти читати певні слова та речення англійською.

Також акцент на практичні знання зроблять і в математиці. Змушувати заучувати таблиці множення та додавання ніхто не буде.

Докорінно змінюється й підхід перевірки робіт дітей - учитель оцінює не стільки практичне освоєння матеріалу, скільки вміння застосувати його на практиці. Складні твори з літератури замінять творами сучасних дитячих письменників.

Якщо раніше вчителі предметів художньо-естетичного циклу могли самостійно обирати теми тільки 10-ї частини всіх матеріалів, то зараз уроки на вільну тему буду займати 50% усієї програми.

З уроків праці, малювання вилучили велику частину теорії, залишили тільки тих діячів мистецтва, яких діти повинні знати для загального розвитку, а велика частина уроків буде присвячена практичній діяльності. У програмі також враховуватимуть матеріальну базу школи. Якщо, наприклад, у школі немає майстерень для випалювання, ці уроки знімуть зі шкільної програми.

На уроках фізкультури з'явиться розділ "активний відпочинок". Дітей будуть знайомити з іграми на свіжому повітрі. Також зникнуть нормативи. Тепер оцінка буде ставитися за особисті досягнення дитини з урахуванням її фізичного розвитку та стану здоров'я.

Лікарі запевняли, що все нормально: Сашко Лірник розповів, від чого помер Дмитро Капранов

четвер, 18 квітень 2024, 3:25

У літератора були проблеми із серцем, через що Дмитро часто скаржився на біль. Однак медики запевняли рідних і близьких письменника, що "все нормально". Український письменник Дмитро Капранов помер 16 квітня внаслідок проблем із серцем. Таку версію озв...

"У Левка Лук'яненка воно теж було": Ірина Фаріон зробила заяву про своє комуністичне минуле

середа, 17 квітень 2024, 23:29

Те, що Герой України Лук'яненко за свої гуманістичні переконання був жорстоко репресований Радянською владою, як і Миколо Руденко, скандальна політикіню не може поставити собі в паралель співпадінь. Ірина Фаріон в інтерв’ю «Українським новинам» розпові...