Революція у вітчизняній медицині: Сьогодні вперше в Україні пацієнтові пересадили серце (відео)

Хірурги Інституту серця пересадили 41-річному харків'янину механічне серце.

В Україні вперше пересадили пацієнтові серце. Фото: ru.golos.ua.

Сьогодні, 12 липня, хірурги Інституту серця зробили революційну для вітчизняної медицини операцію - 41-річному харків'янину пересадили механічне серце, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Операція тривала близько трьох годин, а українським хірургам допомагали медики з Німеччини, де такі операції успішно роблять не менше десяти років.

"Перша імплантація відбулася. Перша операція пройшла спокійно і цілком швидко. Серце працює, мотор працює, помпа працює. Вже відключили від штучного кровообігу і будемо дивитися далі всі показники", - прокоментував на виході з операційної директор Інституту серця Борис Тодуров.

За словами Тодурова, до цього моменту такі технології для української медицини були неможливими в принципі. Та й тепер потоковими такі операції не стануть. Адже сам апарат коштує майже 120 тисяч євро, і навіть на першого пацієнта всю суму зібрати поки не вдалось.

Втім, каже доктор медичних наук, якщо не ставити собі високої мети, тоді вивести вітчизняну медицину на новий рівень неможливо. Механічне серце дає можливість значно подовжити життя хворому, але імплантації справжнього органу не замінить.

Загалом у світі з пацієнти механічним серцем чекають на донорський орган. Тодуров сподівається, що здійснить і пересадку справжнього органа сьогоднішньому пацієнтові. Але поки в Україні немає закону про трансплантацію, це зробити неможливо.

А ось у сусідній Білорусі відповідне законодавство ухвалене й успішно діє. Як розповів хірург, у країні фактично нема черг на донорські органи – всі операції робляться вчасно.

Нагадаємо, у квітні поточного року в Україні вперше здійснили пересадку легенів від рідних донорів - операцію провели у інституті хірургії та трансплантології Шалімова.

Ірландія може скоротити державну підтримку для українських біженців

вівторок, 14 травень 2024, 2:35

Ірландія цього тижня розгляне питання про скорочення державної підтримки для шукачів притулку та біженців, у тому числі тих, хто прибув з України, з метою приведення системи відповідно до систем інших європейських країн. Про це у понеділок заявив прем'...

"Я вб’ю його!": Мама Усика пригрозила Тайсону Ф’юрі за неприпустиму поведінку до свого сина

вівторок, 14 травень 2024, 0:55

Чемпіон світу за версіями WBA, WBO та IBF у суперважкій вазі Олександр Усик розповів про реакцію своєї мами на поведінку володаря титулу WBC Тайсона Ф’юрі. . Український боксер зізнався, що його мама була незадоволена тим, що британець штовхнув йо...