Росспожинагляд подав до суду на книгарню через казку "Коник-горбоконик"

Насправді причиною "претензій" став блог підприємниці, яка володіє магазином - вона критично ставиться до місцевої влади, вважає відповідачка.

"Коник-горбоконик". Фото: LiveJournalТериторіальний відділ управління Росспоживнагляду в місті Ішимі Тюменської області звинуватив книжковий магазин і його власника Тетяну Котлярова в поширенні інформації, яка може "завдати шкоди здоров'ю або розвитку дітей", повідомляє "Нова газета". Про це інформують Патріоти України.

Як повідомила підприємниця, ревізори довго вивчали асортимент, після чого почали вимагати показати казки Петра Єршова "Коник-Горбоконик" і Ганса Християна Андерсена.

"У нас є кілька варіантів казки Єршова, вони вибрали той, який входить в серію "Шкільна бібліотека", і пред'явили нам претензію: на книжці немає інформаційного знака, що вказує, з якого віку можна її читати. Графічного знака на ній дійсно немає, але є напис "книжкове літературно-художнє видання для дітей середнього шкільного віку". А на збірнику Андерсена цей знак є: "0 +", що означає відсутність вікових обмежень", - розповіла вона.

Суд вже прийняв позов Росспоживнагляду до розгляду. Котлярова зазначила, що, згідно з законом, інформування може бути графічним або текстовим. Крім того, дія закону не поширюється на продукцію, "що має значну історичну, художню або іншу культурну цінність для суспільства", до якої належать дитячі казки.

На думку підприємця, таким чином її хочуть покарати за активність в блозі, де вона дозволяє собі критику стосовно місцевої влади. Зокрема, вона різко критикувала місцеву владу за те, що вони "проспали" паводок, а в минулому році знімала на відео порушення на виборах. На перше засідання мирового суду позивачі не з'явилися.

"Я показала судді, що на книзі Андерсена знак є, і її виключили з розгляду. А по Єршову рішення буде прийнято, ймовірно, 29 листопада", - додала вона. Згідно зі статтею 6.17 КоАП (порушення законодавства Російської Федерації про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їх здоров'ю та (або) розвитку), книгарні як юридичній особі в разі позитивного рішення суду за позовом регулятора загрожує штраф від 20 до 30 тис. руб.

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...