СБУ розсекретить усі архіви КДБ (відео)

Попит на інформацію, що зберігається в Головному Державному Архіві СБУ та архівних підрозділах регіональних органів, постійно зростає

СБУ відкриває доступ до всіх архівів КДБ. Ілюстрація:dt.ua

Служба безпеки України надає вільний доступ до документів КДБ і готується передати архіви 1917-1991 років в Український інститут національної пам'яті. Про це заявив глава СБУ Василь Грицак на брифінгу в середу у Києві, повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу відомства.

"Для Служби безпеки України процес декомунізації представляє важливий етап в очищенні СБУ від залишків та спадщини радянської каральної системи", - сказав Грицак.

Він підкреслив, що, виконуючи закон України про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, СБУ продовжує надавати відкритий доступ до інформації з архівів КДБ у Києві та регіональних органів СБУ.

Грицак підкреслив, що попит на інформацію з архівів СБУ постійно зростає: "Ми практично щодня отримуємо дуже багато звернень, як від громадян України, так від громадських організацій та іноземців".

Глава СБУ повідомив, що з початку року було 1 тис. 377 звернень громадян за інформацією, 173 з яких від іноземців, майже 60% звернень стосувалися пошуку або надання інформації про зниклих або репресованих радянською владою родичів.

В цілому, за його словами, у фондах галузевого державного архіву СБУ налічується майже 180 тис. томів, які були створені в радянський період, а в архівних підрозділах регіональних органів спецслужби - більше 730 тис. томів радянського періоду.

В даний час проводитиметься перевірка наявності та стану документів, а після завершення цієї перевірки документи будуть передані в Інститут національної пам'яті.

Грицак також висловився за те, щоб і інші органи і структури сприяли відкриттю архівів, оскільки в нинішніх умовах це буде своєрідним "тестом на зрілість".

Не готові воювати: Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації

четвер, 25 квітень 2024, 18:30

Прагнення уникнути мобілізації найбільш поширене на сході. Загалом в Україні готовність до мобілізації перебуває на посередньому рівні. Такі даніоприлюднив фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, передають Патріоти України. "Визначаючи реа...

Генконсульство України в одному з міст Польщі поновило видавання паспортів

четвер, 25 квітень 2024, 18:26

Генеральне консульство України в польському Любліні поновило видавання паспортів для виїзду за кордон громадянам, які подали заяви до 23 квітня. Українці зможуть отримати документи після їхнього доставлення до установи. Про це в коментарі "Укрінформу" ...