Шахраї намагалися вкрасти 22 тис. доларів у нардепа

За словами депутата, банківська карта була відкрита ним як волонтером для збору благодійної допомоги військовослужбовцям батальйону "Донбас".

Долари. Фото: biznesua.com.ua

Представившись колегою по парламенту, шахрай попросив народного депутата позичити 22 тисячі доларів. Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 19 січня 2017 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, передають Патріоти України.

Головне управління Служби безпеки у Києві та області почало розслідування 14 грудня 2016 року за фактом шахрайства (ч. 4 ст. 190 КК України). Слідчі встановили, що ввечері того дня невстановлені особи намагалися заволодіти грошима народного депутата України (ім'я в судових матеріалах не вказано) у розмірі 22 тис. доларів.

13-го і 14-го грудня на мобільний телефон парламентарія через Telegram messenger надійшли повідомлення від імені іншого народного депутата (ім'я також не вказано) з проханням позичити гроші у розмірі 22 тис. доларів. Зателефонувавши на цей номер, одержувач повідомлення встановив, що жодних подібних повідомлень його колега не направляв.

Бажаючи встановити істину і визначити особу, що відправила повідомлення, нардеп доручив своїй підлеглій все ж передати необхідну суму. Було домовлено, що гроші передадуть через кур'єра – водія таксі. Замовлення послуги доставки поступило до кур'єра від людини на ім'я «Дмитро» (можливо, саме так звуть депутата, який, за легендою шахраїв, «попросив» в борг у колеги з парламенту). Прибувши за вказаною в замовленні адресою, кур'єр зустрівся з помічницею депутата, яка передала гроші. У цей момент у ситуацію втрутилися поліцейські.

В рамках розслідування суддя Печерського суду Ірина Литвинова надала доступ Службі безпеки України до інформації про телефонні дзвінки, які можуть допомогти встановити особи шахраїв. Шахраї вже не перший раз вибирають своєю метою народних депутатів. У серпні стало відомо про те, що у одного з нардепів аферисти вкрали банківську карту, знявши через банкомат приблизно 200 тисяч гривень.

Як йдеться в матеріалах розслідування, «невстановлена особа незаконно заволоділа банківською платіжною карткою «Приватбанку», яка належить народному депутату України, і з її допомогою в Дніпропетровську в період з 3 по 7 лютого 2015 року вчинила таємне викрадення чужого майна у великих розмірах». З рахунку було знято 75 тис. гривень і 5,1 тис. доларів (еквівалентно приблизно 125 тис. гривень), шляхом поетапного зняття грошових коштів з банківського рахунку «Приватбанку».

Справу розслідує Головна військова прокуратура. Це пов'язано з тим, що, за словами самого народного депутата, банківська карта була відкрита ним як волонтером для збору благодійної допомоги військовослужбовцям батальйону спеціального призначення військової частини 3027 Національної гвардії України (відомої як батальйон «Донбас») в ході проведення антитерористичної операції.

Усе працює! Telegram розблокував українських ботів після реакції Мінцифри

понеділок, 29 квітень 2024, 10:47

Адміністрація платформи Telegram, яка напередодні заблокувала офіційні українські чат-боти, що покликані боротися з російською агресією, скасувала своє рішення, передають Патріоти України. «Офіційні українські боти, що допомагали у боротьбі з агресією...

Оце так: Україна повідомила Єврораду про частковий відступ від конвенції з прав людини

понеділок, 29 квітень 2024, 10:30

На час воєнного стану військове керівництво України має право обмежувати свободу пересування громадян, оглядати речі та примусово вилучати приватне чи комунальне майно для державних потреб в умовах воєнного стану, згідно з оновленим переліком прав і св...