"Скандал в "Артеку": "Курорту придет конец" - мешканці Гурзуфа влаштували мітинг

У межі дитячого табору збираються включити землі з житловим масивом, де проживає близько 1,5 тисячі осіб.

Ілюстрація:uapress.info

Близько 250 жителів анексованого Гурзуфа в Криму влаштували мітинг проти включення в межі дитячого табору "Артек" житлового масиву, в якому проживають близько 1,5 тис. осіб. Про це 27 червня повідомив Коммерсантъ, інформують Патріоти України.

"Формально Аксьонов закон не порушив, бо землі і "Артека", і селищна були державними. Але не проводилося ніяких публічних слухань. Власником землі "Артека" зараз є Російська Федерація. У багатьох людей приватизовані розташовані на ній будинки і квартири, але земля не приватизована, і тепер нас викидають звідти.

"Артеку" передали землю разом з людьми, які населяють її, чиї предки жили там не тільки до заснування табору, а й до створення Радянського Союзу", - сказав один з організаторів мітингу Ігор Баришніков.

За його словами, на місці житлового масиву будуть будуватися котеджі - будинки і готелі "нібито для працівників "Артека". Також до складу "Артека" включили два кладовища, на одному з яких поховання проводилися ще в 2012 році.

"На пляжі "Гуровські камені", який ніколи "Артеку" не належав, з жовтня має початися будівництво. Тобто Гурзуфу як курорту прийде кінець - і ми, як його мешканці, категорично проти цього заперечуємо", - говорить громадський працівник.

У свою чергу директор "Артека" Олексій Каспржак заявив журналістам, що "ніяких дій, що порушують права мешканців Гурзуфа, на території табору не відбувається".

"Територія "Артеку" повинна бути замкнутою. Цього року табір приймає 30 тис. дітей, ми не можемо ризикувати їхньою безпекою і спокоєм батьків. Претензії, висловлені на мітингу, необгрунтовані з точки зору федерального законодавства.

Ще два роки тому було оформлено рішення уряду про передачу всіх земель території "Артека" в федеральну власність на підставі даних про майнові права МДЦ "Артек" в попередні періоди. Малоповерхове житло на території "Артека" створювалося як службове, там досі проживають колишні співробітники табору і їх спадкоємці, які не мають законного права на його приватизацію", - сказав Каспржак.

88-річний українець пішки залишив рідне селище в окупації, щоб не отримувати паспорт РФ

четвер, 25 квітень 2024, 5:00

Коли російські загарбники зайшли до частини Очеретиного, у Івана Яковича та його сусіда забрали документи. 88-річний чоловік вийшов з окупованої частини селища Очеретине Донецької області, аби не отримувати громадянство РФ. Про цю історію розповів очіл...

NASA опридюднило унікальне відео лавового озера на супутнику Юпітера

четвер, 25 квітень 2024, 4:15

"Вчені під час місії NASA Juno до Юпітера перетворили дані, зібрані під час двох недавніх прольотів повз Іо, на анімацію, яка підкреслює дві найдраматичніші особливості супутника Юпітера: гору та майже гладке, як скло, озеро охолоджуючої лави", – йдеть...