З травня по вересень у Карпатах чабани-вівчарі випасатимуть на гірських полонинах отари. Усе, що пов’язане з цим дійством - від проводів, випасання, приготування сиру і до повернення, базується на укоренілих століттями традиціях, з деякими з яких пропонують ознайомитись Патріоти України за допомогою сайта Нескучные новости.
Щороку на Закарпатті влаштовують масові гуляння на честь проводів отар на полонину. Святкувати цей день - традиція. "Мішаня" проводиться дотепер – дійство, коли у кожному селі відбувається злука поголів’я у велику отару овець і кіз всієї громади і відправляють на полонину. Щоб прогодувати велику отару овець, необхідно підніматися високо в гори, оскільки на рівнині пасовищ не вистачає.
Вівчарство – одна з найдревніших професій у Карпатах. Пастухами повинні були бути люди, які вміли жити між собою в злагоді, з великою фізичною силою, сильні й здорові, й це було гарантією, що вони здатні осилити важку працю у важких кліматичних і побутових умовах. Вівчарі отримували винагороду як продуктами, так й готівкою. Ватаг і старші пастухи, окрім цього, щомісяця одержували пару чобіт і право безкоштовно випасати власних тварин.
Карпатські вівчарі протягом усього літа пасуть овець високо в горах на полонинах, які розташовані на висоті від 1600 м над рівнем моря і вище. До деяких полонин відстань складає десятки кілометрів, і отару доводиться вести майже добу. На пасовищах чабани перебувають до кінця вересня. Там вони живуть і заготовляють овечий сир (бринза).
Чабани кажуть, що мало не кожну вівцю і козу вони знають по імені, кольору вовни та особливим прикметам. Вважається, що дзвіночки на шиї тварин не тільки допомагають знайти їх в тумані, а й відігняють злих духів.
Пастухам допомагають пасти овець собаки. Без них тут ніяк. Відчувши вовків, вони піднімають страшний гвалт і гавкіт, тим самим відганяючи зграю вовків.
За день поводирі худоби намотують під три, а то й більше десятків кілометрів пасовищами. Не кажучи вже про щоденне ручне триразове доїння стада, перше з яких розпочинається ще до сходу. Також на високогір’ї доводиться витримувати штормові вітри, бурі з блискавками і градом, а то й сніг. На сон є не більше п’яти годин, то й той можуть переривати агресивні вовки-хижаки.
Робочий день вівчарів починається о 3 ранку. Один вівчар заганяє овець, інші – доять. Свіже молоко проціджують - потім з нього виготовлятимуть сир та вурду. Процес доїння триває 1,5-2 години. Кожна вівця дає зовсім трохи молока – до 250-350 грам за один раз. Доїння відбувається тричі на день.
Бринза та вурда – різновиди овечого сиру. Відрізняються вони за кольором, смаком, структурою і технологією приготування. Приготування бринзи – це справжнє мистецтво. Свіже овече молоко зливають у великі чани і додають закваску – кляг. Це спеціальний фермент, який добувають з шлунку ягняти, який ще не вживав свіжої трави - тільки материнське молоко. Потім чани ставлять на вогонь і варять, помішуючи спеціальною дерев’яною палицею.
Зібраний сир – великі будзи (головки свіжого сиру по 10-15 кг кожна) - підвішують, щоб стікали. Так готується бринза.
Сироватку, яка залишилася в чані, виливають у величезний котел і ставлять на невеликий вогонь. Так народжується ще один смачний сирний продукт – вурда, другий сир.
На честь повернення чабанів влаштовують чи не найколоритніший фестиваль "Гуцульська бриндзя" у Рахові. Хоча в кожному селі чи то містечку, звідки вирушають чабани з отарами, є свої звичаї та традиції їхніх проводів, очікування й повернення.
У березні в одному з книжкових магазинів Києва знайшли заборонену літературу. Про це розповів голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, передають Патріоти України. За його словами, останній рейд щодо виявлення забороненої літератури був 19 березня. "Держ...
Колишня українська кореспондентка Agence France-Presse Ольга Шиленко, яка з дітьми переїхала до Брюсселю, Бельгія, розповіла, що в неї вкрали нетиповий для її віку гаманець. А через кілька днів злочинцю стало соромно за крадіжку і він повернув річ полі...