Субсидію можна розрахувати самостійно - допоможе електронний калькулятор

Також треба врахувати соціальну норму житла і соціальні нормативи користування "комуналкою".

З 1 жовтня українці отримуватимуть субсидії на оплату ЖК-послуг. Фото: oko-planet.su.

Як правильно розрахувати субсидію на "комуналку і чи має значення площа квартири і кількість проживаючих в ній на право її отримання?. На ці питання відповідає Катерина Гутгарц, адвокат ЮК "АБГ", передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

"Для розрахунку субсидії можна скористатися калькулятором, який є на сайті КМУ: http://www.kmu.gov.ua/control/calculator.

Правда, її розмір, визначений таким чином, орієнтовний – всіх критеріїв він не враховує. Для самостійного розрахунку потрібно підрахувати середньомісячний сукупний дохід сім'ї за останні 6 місяців: скласти доходи всіх членів сім'ї за цей період і розділити на шість. Далі потрібно обчислити обов'язковий розмір платежу. Для цього потрібно середньомісячний розмір доходу на 1 члена сім'ї розділити на прожитковий мінімум (1399 грн в 2016 році), розділити на два (це базовий коефіцієнт для призначення субсидії) і помножити на 15%.

Те, що вийшло в процентах, множимо на середньомісячний дохід сім'ї. Результат цих обчислень – це цифра, скільки сім'я повинна сплачувати за місяць. Якщо цей розмір менше того, що вона платить фактично, то субсидія призначена. Сама субсидія – це різниця між платою за ЖКП в місяць і розміром обов'язкового платежу.

Наприклад, сім'я з 3 осіб. Дохід за 6 місяців – 15 тис. грн.

Середньомісячний дохід = 15 000/6 = 2500 грн. На одну людину: 2500/3 = 833 грн.

Обов'язковий платіж:

833/1399/2 *15% = 4,46%.

4,46%*2500 = 111,64 грн.

Припустимо, що розмір оплати за житлово-комунальні послуги у цій сім'ї — 800 грн.

Тоді субсидія:

800 — 111,64 = 688,36 грн.

Однак не все так однозначно. Тому що у формулі ми не врахували соціальну норму житла і соціальні нормативи користування "комуналкою". Так, наприклад, за нормами: площа – 13,65 кв. м. на людину +35,22 кв. м на сім'ю; постачання холодної води – 2,4 куб. м на людину, гарячої – 4,0 куб. м на людину, електронергія – 90 кВт на людину (в будинку без електроплит і з централізованим постачанням водою) тощо.

Тобто, якщо сім'я в нашому прикладі не вкладається в норми споживання і проживає в квартирі, площа якої перевищує соціальну норму житла, розмір субсидії буде іншим. Кількість проживаючих (офіційно зареєстрованих) на житлоплощі також має значення, оскільки враховується дохід кожного з них, а потім середньомісячний дохід ділиться на кількість осіб".

Вперше на конкурсі краси високого рівня перемогла 60-річна жінка. Прекрасна аргентинка, що випередила 34 молоденькі кандидатки, розкрила секрет блискучої зовнішності

понеділок, 29 квітень 2024, 8:15

Днями відбувся конкурс краси "Міс Всесвіт Буенос-Айрес". Його переможницею вперше за історію подібних конкурсів стала 60-річна жінка, яку звати Алехандра Родрігес. Вона обійшла 34 кандидаток, які набагато молодші за неї. Про це пише видання Independent...

Це варто знати! Названо прилади, які "їдять" найбільше електроенергії

понеділок, 29 квітень 2024, 7:37

В експертному середовищі прогнозують, що влітку українці можуть зіткнутися з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Очікується, що відключення можуть відбуватися у другій половині липня та в серпні. У зв'язку з цим енергетики закликают...