Свято сакури: Японія охоплена радістю Ханамі (фотофакти)

Видання National Geographic опублікувало серію знімків цвітіння сакури в Японії, помилуватися на яке з'їхалося безліч туристів.

Рожева сакура и рожева магістраль. Фотограф Masayuki Yamashita.

Ханамі - японська національна традиція милування квітами. Починає її хід країною цвітіння уме (японської сливи). Ханамі - дуже короткочасне задоволення, триває близько 7-10 днів, а потім пелюстки опадають. З огляду на різницю в кліматі між півднем і північчю, цвітіння сакури в Японії розтягується більш, ніж на три місяці (з кінця лютого до кінця травня). По японському телебаченню вже на початку березня повідомляють терміни цвітіння сакури в кожному окремо взятому районі, а також інформують про кількість дерев в кожному з парків (одним з найзнаменитіших парків є парк Уено). Про це неймовірне чудо природи розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Традиція милування квітучою сакурою, як і багато інших сучасних японських свят, виникла при імператорському дворі. Це сталося ще в третьому столітті нашої ери, але особливо традиція ханамі поширилася в епоху Хейан - придворні проводили години під квітучими деревами, насолоджуючись легкими напоями, салонними іграми та складанням віршів.

Спочатку ханамі присвячували цвітінню гірської сливи. Можливо, тому, що слива починає цвісти раніше сакури і тим самим стає першим втіленням відродження життя. Але у першості гірської сливи могла бути й інша причина. Уме завезена в Японію з Китаю, і довгий час вважалася одним із символів китайської культури, чиї традиції були зразком для освічених верств японського суспільства ранньої епохи. Потім до сливи приєдналася сакура, потім інші квіти.

Першість сакури пов'язано із загальним поворотом японського суспільства в кінці дев'ятого століття в сторону набуття національної самобутності. У 894 році в Японії була скасована практика відправки посланників в Китай, до імператорського двору, і з тих пір почався процес ослаблення залежності від впливу китайської культури. В основному зараз ханамі присвячено сакурі, але багато шанувальників ханамі і зараз в першу чергу присвячують ханамі сливі, яка квітує не менше красиво, ніж сакура: від білого до темно-рожевого кольору.

У короткому, блискучому цвітінні сакури і сливи, яке триває від тижня до десяти днів, бачили глибокий сенс: розмірковуючи про швидкоплинність життя, шанувальники цвітіння ототожнювали опадання пелюсток квітів з швидкоплинністю і красою життя, з хоробрістю і чистотою помислів. У період Едо ця традиція поширилася і стала невід'ємною частиною японської культури.

На самому початку виникнення ханамі цвітіння означало початок сезону посадки рису, і тому було символом врожаю і відродження життя, настання нового року. Духу квітів робили підношення. Поступово в традицію стали включатися елементи розвиненої культури, і ханамі перетворилося в один з головних звичаїв японської класичної традиції. Особливий розквіт ханамі пов'язаний з епохою Токугава, коли влада наказала садити сакуру в Японії повсюдно, з метою зміцнення традицій японської нації. Тоді ханамі з аристократичної традиції стало поступово перетворюватися в загальнонародну.

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...