"Світ повинен поступово розширюватися перед дитиною": Гриневич розповіла про нововведення в українській школі

Міністр освіти уточнила, що нова українська школа складається з дев'яти елементів, але основних - три.

Лілія Гриневич. Фото:sts.sumy.ua

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що в початковій школі передбачені нововведення, серед яких інтегровані теми, більше прогулянок і відмова від підручників. Про це вона сказала в інтерв'ю Фокусу, передають Патріоти України.

"Якщо ми говоримо про початкову школу, то дуже важливо створити цілісне уявлення про світ. Світ повинен поступово розширюватися перед дитиною. Щоб не лякатися нових термінів, учень повинен познайомитися з тим, що його оточує. Одне з нововведень - це так звані інтегровані теми. Наприклад, сьогодні ми вивчаємо нашу школу. Дитина приходить на уроки, і інтегрована тема - наша школа. Про неї читають на читанні, кажуть на уроках математики з точки зору математики ", - сказала Гриневич.

За її словами, таким чином у дитини створиться цілісне уявлення про світ.

"Діти будуть більше виходити на вулицю. Вони повинні дивитися не в підручник, а на світ. Вони будуть більше спілкуватися між собою і відстоювати свою точку зору, отримувати завдання і спільно здійснювати проекти, які стосуються їх реального життя. Підручник перестане бути єдиним джерелом навчальної інформації для дитини. І що я можу пообіцяти батькам - в новій школі вони будуть більше спілкуватися зі своїми дітьми", - підкреслила Гриневич.

Вона уточнила, що нова українська школа складається з дев'яти елементів, але основних - три.

"Перша складова - це зміст освіти. Чому ми вчимо дітей? Ми повинні переглянути зміст освіти, зробити його сучасним, актуальним, цікавим для дитини, таким, який мотивує, відкриває дитині можливості, вчить, як шукати інформацію і як її критично переосмислювати", - зазначила міністр.

Другою складовою вона назвала підготовку вчителя. "У нинішній школі педагог дає знання дитині, та повинна відтворити ці знання і показати вчителю, що вона це визубрила. Все. Але зараз при такому достатку інформації та швидкості її надходження вчитель повинен стати модератором того, як і з яких джерел дитина отримує знання" , - пояснила Гриневич.

"Третя - це нова освітнє середовище. В ідеалі, якщо зараз дитина носить портфель з декількома книгами, то в майбутньому повинен залишитися тільки планшет", - підкреслила вона.

Ви будете здивовані! Шкільні хулігани в дорослому віці мають вищу зарплату і більш задоволені життям - результати дослідження

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:52

Дорослі, які у шкільні роки були хуліганами, мають вищу зарплату та більш задоволені своїм життям, ніж ті, хто мав зразкову поведінку. Таких висновків дійшли фахівці Інституту соціальних та економічних дослідників Великої Британії, передають Патріоти У...

Очільник Міністерства культури розповів як збираються покарати Повалій, Лорак та інших зрадників України з артистичного цеху

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:58

Вже напрацьовано перелік людей, які можуть підпасти під дію закону, в разі його прийняття, щодо позбавлення високих звань і нагород за підтримку ворога - Росії. Про це сказав т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв в ефірі телема...