Своїми руками: В Івано-Франківську з'явився будинок-термос без системи опалення (фото)

Споруда відповідає сучасним австрійським і шведським стандартам "пасивного будинку".

Франківчанин Микола Яцинович біля свого будинку-термосу. Фото: agronewsМешканець Івано-Франківська Микола Яцинович побудував будинок, який вже назвали термосом. Будинок утеплено так грамотно, що практично не втрачає тепло, пишуть Патріоти України з посиланням на agronews.

Будівництво утепленого будинку українець почав десять років тому. Він стверджує, що собівартість будівлі дорівнює тій, як якщо б воно було звичайним. До будівництва Микола грунтовно підготувався. Навіть їздив до Австрії, щоб подивитися, як енергозберігаючі будинки будують там.

"Є така теорія пасивного будинку. Вона полягає в тому, що якщо почати утеплювати будинок, то, відповідно, будуть зменшуватися тепловтрати. Але при певній товщині утеплення будинок стає настільки теплим, що зникає необхідність у традиційній системі опалення з підведенням газової труби, котлом, батареями у кожній кімнаті", - пояснює українець. І наводить приклад: якщо по всій поверхні утеплити будинок шаром утеплювача товщиною 25-35 см, то при -5°С будівлю можна опалювати свічкою в кожній кімнаті.

"Тобто тепловтрати через рік з середньостатистичних 150-200 кВт/год на м2 будівлі знижуються до 15-30 кВт/год на м2. Відповідно, використання котла можна скоротити в 10 разів", - ділиться розрахунками Микола. Несучі матеріали будівлі - звичайний цегла і бетон. Утеплюючі - газобетон і пінопласт. Але головна умова - утеплено повинно бути авсолютно все: двері, вікна, відкоси, стіни, дах. Товщина утеплення на стінах 25 см, дахи - 30 см, підлоги - 20 см. Це в два з половиною рази перевищує українські державні норми будівництва, але повністю відповідає сучасним австрійським або шведським стандартам.

"Такий собі будинок-термос. Якщо, наприклад, ви набираєте в термос воду, вона охолоджується дуже повільно - два дні. Так само, якщо наш будинок нагріти і вимкнути опалення, він буде теплим ще тиждень-півтора через великою теплоємністю наших цегляних стін і бетонного теплої підлоги. Більше того, влітку термос теж дозволяє не нагріватися будівлі вдень, а підтримувати прохолоду від нічного провітрювання", - говорить іванофранківець.

Система опалення в пасивному будинку все ж таки є. Однак вона мінімальна - всього два электротэна, які нагрівають воду в теплому підлозі потужністю по 2 кіловати кожен. "У нас низькотемпературний (21-23 градуси) водяна тепла підлога по всій площі будинку. Ми не купували ніяких батарей, не підводили багато труб. В бетонну стяжку підлоги кинули трубу і нею будемо обігрівати. Тобто, якщо для звичайного будинку система опалення обійдеться в 150-300 тисяч гривень, а то й більше, враховуючи підключення газових мереж, то ми вклалися в 50-70 тисяч гривень. Плюс система примусової вентиляції 30 тис. гривень, яка буде накачувати чистий фільтрований повітря і виконувати функції кондиціонера влітку", - говорить Микола Яцинович. Зазначимо, що площа його будинку - 150 квадратних метрів.

88-річний українець пішки залишив рідне селище в окупації, щоб не отримувати паспорт РФ

четвер, 25 квітень 2024, 5:00

Коли російські загарбники зайшли до частини Очеретиного, у Івана Яковича та його сусіда забрали документи. 88-річний чоловік вийшов з окупованої частини селища Очеретине Донецької області, аби не отримувати громадянство РФ. Про цю історію розповів очіл...

NASA опридюднило унікальне відео лавового озера на супутнику Юпітера

четвер, 25 квітень 2024, 4:15

"Вчені під час місії NASA Juno до Юпітера перетворили дані, зібрані під час двох недавніх прольотів повз Іо, на анімацію, яка підкреслює дві найдраматичніші особливості супутника Юпітера: гору та майже гладке, як скло, озеро охолоджуючої лави", – йдеть...