"Ситуація дуже небезпечна. Шлунково-кишкові кровотечі можуть виникати раптово і привести до фатального результату" - лікар про стан викраденого ФСБ Павла Гриба

​До юнака 23 жовтня пообіцяли допустити українського консула.

Павло Гриб .Фото:Еспресо.TV

Стан 19-річного Павла Гриба, якого в серпні на території Білорусі викрали співробітники ФСБ Російської Федерації, погіршився. У Павла, який з дитинства страждає портальною гіпертензією (вроджене порушення структури судин печінки), вже кілька разів траплялися кровотечі. Про це він розповів своєму адвокатові Андрію Сабініну - єдиній людині, яка зараз тримає з ним зв'язок. Про це пишуть ФАКТЫ, передають Патріоти України.

У середу, 18 жовтня, Жовтневий районний суд міста Краснодара продовжив Павлу Грибу арешт до 4 січня. Побачивши на суді свого підзахисного, Андрій Сабінін повідомив його батькові, що Павло виглядає дуже погано.

- Я отримав від адвоката лист, - розповів на прес-конференції батько Павла Ігор Гриб. - Зачитаю його дослівно: "Павло вимагає пильної уваги лікарів. У нього на обличчі багато яскраво виражених виразок. Можливо, вони є і на спині, тому що він намагається щось розчіхувати. Раджу йому не голитися, щоб не занести інфекцію. Також є скарги на періодичні кровотечі ... Маю на руках актуальні аналізи Павла, зроблені російськими медиками, в тому числі результати гастроскопії і діагноз Краснодарської лікарні швидкої допомоги. Павло був оглянутий на предмет можливості утримання в слідчому ізоляторі. Але на даний момент не можу оприлюднити ці результати через підписку про нерозголошення".

Те, що Павлу взагалі не надають медичної допомоги, підтвердили українські лікарі, які спеціально приїжджали в Краснодар, щоб оглянути Гриба. Але їх до ув'язненого українця не допустили. Крім того, українські медики з'ясували, що Павлу не дають навіть необхідних підтримуючих препаратів.

- Я спостерігаю Павла з дитинства і можу сказати, що його захворювання з кожним роком прогресує, - сказав лікар Павла Гриба, професор Національного медичного університету імені Богомольця Василь Притула. - 18 серпня цього року Павло разом з батьками приїжджав на консультацію з даними останнього обстеження. Ми прийняли рішення направити Павла до хірургів Інституту Шалімова для подальшої операції. Павло приймав препарати для підтримки печінки, для попередження кровотечі та інших ускладнень. Без цієї терапії прогрес захворювання неминучий.

За словами консула ми дізналися, що на слідчий ізолятор були перераховані гроші, на які, як там спочатку сказали, були закуплені ліки для печінки. Але Павло ніяких препаратів не отримав. Пізніше від службових осіб СІЗО ми дізналися, що гроші пішли нібито не на ліки, а на харчування. Ніхто не знає, куди поділися гроші. Але до Павла вони не дійшли.

- Приїхавши в Краснодар, ми пішли в управління Федеральної служби безпеки і спочатку просили, щоб нас пустили до Павла як лікарів, - розповідає професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені Богомольця Юрій Кучин. - Писали відповідні запити. Коли отримали відмову, попросили пустити нас як звичайних громадян. Марно. Слідчий до нас навіть не вийшов, спілкувалися тільки по переписці. Ситуація дуже небезпечна. При портальній гіпертензії шлунково-кишкові кровотечі можуть виникати раптово і привести до фатального результату.

Проте обстежити Павла Гриба українським лікарям так і не дозволили.

Дівчина отримала вказівку від співробітника ФСБ виманити хлопця в Білорусь

- У своїх відмовах допустити українських лікарів російська сторона посилається на те, що така процедура не передбачена законом РФ, - каже Ігор Гриб. - Адвокат подавав слідчому аналогічне клопотання, але теж отримав відмову. Життя сина в небезпеці.

- Адвокату повідомили, яке злочин інкримінують Павлу?

- Підтвердилася інформація про те, що сина звинувачують за статтею 205 Кримінального кодексу Російської Федерації "Терористичний акт". "Комерсант" повідомив, що Павла звинувачують в підготовці теракту в сочинській школі.

Як відомо, співробітники ФСБ викрали Павла в Гомелі, куди він приїхав на зустріч з дівчиною з Сочі, з якою познайомився через Інтернет. Згодом ця дівчина зізналася журналістам, що отримала вказівку від співробітника ФСБ виманити хлопця в Білорусь. Про те, що Павло був оголошений російською стороною в розшук за статтею «Теракт», його батько випадково дізнався від гомельських поліцейських.

Про те, що Павла утримують в СІЗО в Краснодарі, російська сторона повідомила лише через три тижні після його незаконного затримання. На якій підставі йому закидають статтю «Теракт», невідомо досі. Про це не повідомляють навіть українському консулу. За три місяці консула допустили до Павла всього один раз. При цьому російська сторона заборонила і Павлу, і консулу говорити українською мовою і обговорювати питання його затримання.

- За попередньою інформацією, українське консульство отримало дозвіл наступного разу відвідати Павла Гриба 23 жовтня, - повідомив начальник Управління консульського забезпечення Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич. - Відмова Російської Федерації допустити до Павла Гриба лікарів в черговий раз підтвердила ігнорування російською стороною норм міжнародного права і рішення Європейського суду з прав людини. Хотів би закликати громадян України утримуватися від поїздок в РФ, оскільки Росія стала територією небезпеки для українських громадян.

Ситуація Павла Гриба багато в чому нагадує затримання киянина Станіслава Клиха, який у вересні 2014 року теж поїхав до дівчини в місто Орел Російської Федерації. Там його затримали і звинуватили в участі в першій чеченській війні. Хоча Клих в 1994-1995 роках взагалі не був у Чечні. Він навчався в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та справно відвідував заняття, про що заявили його однокурсники і викладачі.

Разом зі Станіславом Клихом на лаві підсудних опинився ще один українець - Микола Карпюк. У минулому році Верховний суд Чечні засудив Клиха до 20 років суворого режиму, а Карпюка - до 22 з половиною років. Під час судових засідань у Станіслава Клиха почалися проблеми з психікою. Його рідні впевнені, що причиною стали психотропні речовини, які його примушували приймати російські правоохоронці.

Днями матері Станіслава Клиха Тамарі Іванівні вперше за три роки дозволили триденне побачення з сином. Побачивши Станіслава, жінка жахнулася: при зрості 190 сантиметрів він важить 70 кілограмів. По всьому тілу пролежні, руки втратили чутливість, гниють коліна. Рани ніхто не обробляє. Станіслав спить на підлозі, тому що через пролежні не може лежати на металевому ліжку.

"Він вже навіть не сподівається, що виживе, - розповіла ТСН мати Станіслава Клиха Тамара Іванівна. - По суті, не спить ні вдень, ні вночі. Побачити його таким було страшно. До затримання він був здоровим, повним сил. А зараз як маленький хвора дитина".

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...