"Те, кто в 2014 орал, что Донецку Европа не нужна, сейчас ищут, спрятав свои "паспорта ДНР", как сделать биометрику подешевле": На Донбасі піднявся ажіотаж через безвіз

Жителі тимчасово непідконтрольних територій Донбасу намагаються отримати нові українські документи всіма доступними і навіть недоступними способами.

Черги на КПП на лінії розмежування. Ілюстрація:InfoKava.com

Після того, як для України схвалили безвіз, тисячі жителів окупованої проросійськими бойовиками території кинулися за лінію розмежування оформляти біометричні паспорти. Цей ажіотаж ще більше створив черг на блокпостах, в паспортних столах і міграційних службах. Про це пише Диалог, передають Патріоти України.

Житель окупованого Донецька Олександр каже, що вся ця ситуація виглядає трохи дивно, бо першими за біометрикою кинулися саме ті, хто з весни 2014 в окупованому місті з усіх кутів кричав про те, що Донецьку ніяка Європа не потрібна і якщо на Донбас зайде Євросоюз, то позакриває всі шахти, заводи тощо.

"А зараз вони бігають, сховавши свої "паспорти" "ДНР" куди подалі, і шукають, як би зробити біометричний паспорт дешевше. Вони їх, звичайно, зроблять, але нескоро. У Маріуполі черга вже на кілька місяців розтягнулася", - розповідає житель Донецька.

Жителі захопленого Донбасу зізнаються, що до звичайної плати, яку вимагають в таких випадках, додаються ще додаткові витрати на поїздки в ті мирні міста України, де жителі "ДНР/ЛНР" вирішили собі зробити документи.

Ще одна донеччанка на ім'я Юлія зізналася, що це зараз складно.

"Задоволення недешеве. Офіційні платежі за оформлення паспорта - близько 800 грн. Поїздка в обидва кінці на автобусах - майже 300 грн, якщо на машині перевізника - 800-1000 грн. А якщо ще два - три паспорти робиться на сім'ю, то взагалі виходить дуже кусюче", - додає донеччанка.

Жителі тимчасово непідконтрольних територій Донбасу намагаються отримати нові документи всіма доступними і навіть недоступними способами.

У кого є сили, час, додаткові кошти, виїжджають, вистоюють в чергах з самого ранку. Інші готові віддати шалені гроші посередникам, щоб зробити біометрику мало не за день, адже зі схваленням безвізу таких ділків з'явилося хоч греблю гати.

Мешканка Макіївки Аліна поділилася, як вона з подругою вирішила це питання. Дівчина розповідає, що вони знайшли посередника, який погодився їм допомогти в оформленні з біометричним паспортом ... за 3200 гривень.

"Це за один документ. Плюс потрібно було ще сплатити проїзд 1000 гривень і офіційні платежі. У підсумку тільки подати документи нам коштувало майже 5 тис. грн", - поділилася Аліна і додала, що подати документи на біометрику їм вдалося завдяки посереднику за 1 день.

Очевидно, оформлення документів для жителів тимчасово непідконтрольних Україні територій вже давно стало добре налагодженим і обкатаним за три роки війни бізнесом.

Зараз можна зробити практично будь-який документ, часто навіть не виїжджаючи за межі окупованих міст, були б тільки гроші.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...