Третя річниця "Ленінопаду": В Україні створять музей радянської атрибутики (відео)

Лише в столиці прибрали 138 пам'ятників і табличок.

Повалення пам'ятника Леніну. Фото: "Еспресо"

Масове знесення комуністичних ідолів розпочалося в Україні три роки тому після повалення пам'ятника Леніну в Києві. Доля скинутих монументів виявилося різною, йдеться в сюжеті ТСН. Про це повідомляють Патріоти України.

Деякі символи СРСР опинилися на приватному обійсті на Кіровоградщині. "Це для душі, це історія. Він каже, хай воно стоїть", - кажуть місцеві. Власник скульптур комуністичних поглядів не поділяє, але і частину історії відмовляється зносити.

Саме після знесення пам'ятника Леніну у центрі Києва, по всій країні почалися масові знесення радянської атрибутики. Багато пам'яток утилізовано. Наразі вирішується питання - яка подальша доля атрибутики радянських часів, що була частиною історії України.

У Литві отримані в спадок від радянської доби монументи використали для створення туристичної принади в парку Грутас. Ідея музею виникла у місцевого мільйонера, чоловік реалізував її власним коштом – на це пішло близько 2 млн євро. Він зібрав більше 100 пам'ятників по всій країні, а також агітаційну продукцію та артефакти – і все це оформив у вигляді табор радянського часу. З одного боку стежки там рів з водою, за ним колючий дріт і вишки, а з іншого боку за кожним поворотом поміж дерев пам'ятники Іллічу чи іншим комуністичним вождям.

На зразок литовського в Україні теж хочуть зробити музей на території експо-центру. Лише в столиці прибрали 138 пам'ятників і табличок. Частину з них, згідно з документами, утилізовано через пошкодження при демонтажі. Інші зберігаються на території зеленбуду. Що робити з ним далі – там не знають, тому залюбки віддадуть у музей. Однак у того є гіпотетичні конкуренти. Власник литовського парку тоталітаризму Вілімас Малінаускас згадує, що зібрати вдалося не всі експонати – частина зникла у приватних колекціях, і такі колекціонери досі скуповують історичні реліквії доби СРСР.

Екстренер "Чорноморця" спрогнозував, чи зможуть українці вибачити Тимощуку зраду

субота, 4 травень 2024, 14:04

Колишній головний тренер Кривбаса, Чорноморця та Маріуполя Олександр Бабич висловився щодо Анатолія Тимощука, який залишився в країні-агресора після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. В інтерв'ю "Українському футболу" наставник заявив...

Прийшли "заступитися" за товаришів: На Закарпатті суперечка між ромами й працівниками ТЦК переросла у стрілянину (відео)

субота, 4 травень 2024, 13:28

На Закарпатті сталася стрілянина біля Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) в місті Виноградів. Про це повідомила місцева поліція, передають Патріоти України. Правоохоронці розслідують кримінальне провадження за фактом кон...