Це може вбити! Супрун розповіла, які ліки не можна поєднувати з алкоголем

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун пояснила українцям, чому не можна поєднувати прийом ліків з алкогольними напоями, і розповіла, які серйозні наслідки таке поєднання може викликати. Про це вона написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, повідомляють Патріоти України.

Супрун нагадала, що іноді хочеться відпочити або щось відсвяткувати, але якщо людина приймає ліки, то вона не рекомендує при цьому пити алкоголь. Насправді не всі антибіотики несумісні з алкоголем і Супрун назвала ті, які категорично не можна приймати разом.

"Після довгих наукових досліджень стало відомо, що алкоголь повністю не сумісний тільки з такими антибіотиками: цефамандол, цефоперазон, цефотетан, хлорамфенікол, гризеофульвін, ізоніазид, метронилназол, нитрофурантоин, сульфаметоксазол, сульфаквазол, лінезолід, доксициклін. Зверніть увагу - це назви діючої речовини, а не препарату", - перерахувала в. о. міністра.

Вона зазначила, що ці препарати у поєднанні з алкоголем викличуть миттєве сп'яніння, нудоту та інші симптоми. Крім того, деякі з цих препаратів дуже токсичні для печінки і в поєднанні з алкоголем будуть діяти руйнівно.

Супрун пояснила, що крім антибіотиків є і інші препарати, які не можна поєднувати з алкоголем, так як вони можуть викликати серйозні побічні ефекти.

"Основні групи препаратів, які несумісні з алкоголем:

- Знеболюючі і протизапальні препарати (ібупрофен, ацетилсаліцилова кислота та інші). Можливі виразка шлунка, кровотеча, біль у шлунку, пошкодження печінки.

- Для серцево-судинних захворювань (зокрема, нітрогліцерин). Вони викликають аритмію або тахікардію, запаморочення, перепади тиску, втрату свідомості.

- Діабетичні. Алкоголь у поєднанні з ними дуже сильно знизить рівень цукру в крові. Можливі нудота, головний біль, почервоніння обличчя, перепади тиску і частоти серцевих скорочень.

- Деякі антидепресанти та інгібітори моноамінів-оксидази - їх поєднання з тирамином червоного вина критично підвищує тиск.

- Антигістамінні препарати. Алкоголь посилює побічні ефекти від них: або сонливість, або падіння тиску і ризик втрати рівноваги.

- Препарати, які прописують при тривожності та епілепсії. Їх поєднання з алкоголем призводить до порушення пам'яті, координації, погіршення дихання, запаморочення. Є ризик передозування.

- Препарати для лікування артриту (наприклад, диклофенак). Можливі виразки, шлункова кровотеча, ушкодження печінки.

- Антикоагулянти. В залежності від дози, можливі або внутрішні кровотечі, або навпаки, тромбоз.

- Вітаміни і мінерали, у тому числі з їжі. Алкоголь перешкоджає засвоєнню вітамінів В1, В9, В12 та цинку. Вітамін В1 необхідний для створення нейромедіатора ацетилхоліну. Без вітамінів В9 та В12 можливий розвиток анемії і зростання рівня нейротоксичної з'єднання гомоцистеїну.

- Ліки для регуляції рівня холестерину (ряд статинів і ніацин, вітамін В3). Пошкодження печінки, свербіж, шлункові кровотечі", - перерахувала Уляна Супрун препарати і їх побічні ефекти.

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...