"Це не бізнес, це створення видимості бізнесу": 10 фактів про "Панамські папери"

У 2011 році компанія Ролдугіна, наприклад, купила права на кредит в розмірі $200 млн за $1.

Володимир Путін. Фото: 112.ua.

The Guardian опублікувала матеріали і схему, що пояснюють, як друзі Володимира Путіна переводили великі суми грошей в офшорні компанії, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Факт 1. Mossack Fonseca - четверта за величиною компанія-реєстратор офшорів і трастів в світі з офісами в 40 країнах. Вона оперує понад 300 000 компаніями.

Факт 2. Обсяг «Панамських паперів» з архіву Mossack Fonseca перевищує витік американських депеш в 2010 році і обсяг документів, оприлюднених Едвардом Сноуденом в 2013-му. «Панамські папери» включають 11,5 млн документів і 2,6 терабайт даних з серверів Mossack Fonseca.

Факт 3. В «Панамських паперах» містяться відомості про мережі таємних офшорних угод і величезних кредитів в Росії, Панамі, Кіпрі, Швейцарії на загальну суму $2 млрд, сліди якої ведуть до президента Росії Володимира Путіна. Хоча ім'я президента не згадується в паперах, там присутні його найближчі друзі, найбагатші люди Росії. А деталі угод такі, що вони не могли бути проведені без його патронажу.

Факт 4. Професійний музикант Сергій Ролдугін - давній друг Путіна, хрещений батько його старшої дочки Марії та людина, що познайомив майбутнього президента Росії з його дружиною Людмилою. Згідно з «Панамськими паперами», під його явним контролем було проведено угод не менше ніж на $100 млн. Ролдугін, що заперечував зв'язок з бізнесом і дружбу з впливовими російськими чиновниками, володіє 12,5-відсотковою часткою в найбільшому агентстві телереклами Росії «Відео Інтернешнл», річний дохід якого оцінюється в 900 млн фунтів стерлінгів. Також йому була надана таємна можливість викупити міноритарний пакет «КамАЗа». Ролдугіну належить 15% акцій кіпрської компанії Raytar і 3,2% Банку «Росія», який очолює ще один друг Путіна Юрій Ковальчук.

Факт 5. Ковальчук і Банк «Росія» перевели щонайменше $1 млрд в спеціально створену офшорну компанію Sandalwood Continental Ltd. Ці гроші були передані у вигляді величезних кредитів Російським комерційним банком Кіпру, який контролюється державним ВТБ, і низкою інших банків. Немає пояснень, що змусило банки відкрити настільки серйозні кредитні лінії.

Факт 6. Частина цих грошей повернулася в Росію у вигляді позик під дуже високі відсотки. Прибуток від них перекачувалася на таємні рахунки в Швейцарії. Деякі гроші передавалися в коло Путіна, навпаки, під 1%. Компанією Sandalwood була придбана яхта за $6 млн і спрямована в порт під Санкт-Петербургом. У 2010 і 2011 роках Sandalwood перевів три кредиту на суму $11,3 млн компанії Ozon, що володіє гірськолижним курортом «Ігора» під Санкт-Петербургом. Ozon належить Юрію Ковальчуку і компанії Cypriot. Путін патронує курорт, часто гостює там, і через 18 місяців після цих кредитів влаштував там весілля своєї молодшої дочки Катерини з Кирилом Шамаловим, сином ще одного свого старого петербурзького товариша.

Факт 7. Газета The Guardian відзначає, що хоча немає нічого незаконного в тому, щоб користуватися офшорними компаніями, операції, про які йде мова в «Панамських паперах», виглядають підозріло. Вони включають, ймовірно, підроблені угоди з акціями, багато з них оформлені заднім числом; присутні плати за розпливчасті «консультаційні» послуги; повторювані виплати великих сум в якості «компенсацій» за нібито анульовані угоди по акціях.

У 2011 році компанія Ролдугина, наприклад, купила права на кредит в розмірі $200 млн за $1.

«Це не бізнес, це створення видимості бізнесу, щоб постійно переміщувати і приховувати активи», - сказав BBC Panorama королівський радник Ендрю Мітчелл, провідний авторитет в боротьбі з відмиванням грошей.

Факт 8. У жовтні 2012 року ближнє коло Путіна занервувало. Компанія Sandalwood була закрита, і її операції були переведені в іншу офшорну компанію, зареєстровану на Британських Віргінських островах, - Ove Financial Corp.

Факт 9. Одна з компаній, пов'язаних з Ove Financial Corp, належала Михайлу Лесину, колишньому міністру друку РФ, творцеві пропагандистського телеканалу Russia Today, але згодом впала в немилість. У листопада 2015 Лесин був знайдений мертвим у номері готелю в Вашингтоні з множинними важкими травмами голови.

Факт 10. У списку учасників операції знаходяться і інші найближчі друзі Путіна: Геннадій Тимченко, Аркадій і Борис Ротенберг, Алішер Усманов, який володіє як мінімум шістьма компаніями на Острові Мен. The Guardian зазначає, що ці офшорні операції людей з найближчого кола Путіна йдуть врозріз із закликом самого президента до «деофшоризацію» російської економіки.

Банк «Росія» (Bank Rossiya)

Тісно пов'язаний з Путіним і його друзями. Його менеджери стоять за підозрілими офшорними транзакціями на мільярди доларів.

Швейцарські юристи (Swiss lawyers)

Юристи з цюрихської фірми Dietrich Baumgartner & Partners отримували вказівки з банку «Росія» і передавали їх в Mossack Fonseca.

Mossack Fonseca

Панамська юридична фірма, яка реєструє офшорні компанії і керує ними. Вона створила Sandalwood і інші компанії, пов'язані з Сергієм Ролдугіним.

Російський комерційний банк Кіпру (Russian Commercial Bank of Cyprus)

Дочірнє підприємство належить державному банку ВТБ. Давав великі незабезпечені кредити Sandalwood; сума кредиту перевищує $650 млн.

Sandalwood Continental Ltd.

Офшорна компанія на Британських Віргінських островах. З 2009 по 2012 рік отримала кредити на суму понад $1 млрд. Гроші приходили з державних банків і інших офшорів.

Озон (Ozon)

Компанії «Озон» належить приватний гірськолижний курорт «Ігора» під Санкт-Петербургом. У 2010-2011 роках компанія отримала від Sandalwood кредити на суму $11,3 млн. На цьому курорті в 2013 році було влаштовано весілля дочки Путіна Катерини.

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...

Військовозобов'язані не зможуть отримати паспорти за кордоном, але є винятки (список)

середа, 24 квітень 2024, 21:30

Деякі громадяни призовного віку, попри нову урядову заборону, зможуть отримати закордонні паспорти за межами України. Передбачена низка винятків. Про це йдеться у постанові уряду від 23 квітня, передають Патріоти України. Відповідно до документа, отрим...