У Києві прославили нового українського святого, котрий засяяв благодаттю на Афоні

Іван Вишенський сприяв перетворенню монастирів в осередки української культури і духовності.

Іоанн Святогорець. Фото: athos-ukraine.comАфонський чернець розповів про духовні подвиги українського святого, якого сьогодні прославили в Києво-Печерській лаврі. Член духовного собору афонської Свято-Пантелеимонового монастиря ієромонах Кіріон розповів про духовні подвиги українського письменника і афонського подвижника Івана Святогорця (Вишенського), повідомляють Патріоти України з посиланням на сайт "Православна спадщина України на Святій Горі Афон".

Як повідомляється, 28 липня під час Божественної літургії в Києво-Печерській лаврі відбулося прославлення у лику святих відомого українця.

"У цей день ми вшановуємо пам'ять Іоанна (Вишенського), який був родом зі Львівщини. У свій час, у молодості, він пішов зі світу, щоб віддатися повністю чернечим подвигам. Щоб молитися за свою багатостраждальну батьківщину. У цьому подвиг на Святій Горі він пробув близько 40 років і потрудився як полеміст, публіцист і путівник душ людських. Він знайшов той стан душі, коли зміг принести користь і собі і ближньому. Він, будучи насільником нашого монастиря, приніс світло благочестя у ваші краї. Після плідних трудів повернувся знову на Святу Гору, де майже в повному самітництві провів залишки свого життя", - розповів афонський чернець.

"В день святкування пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира, у часи якого був заснований наш монастир Ксилургу, хотілося б передати Вам благословення наших співвітчизників, які подвизаются на Святій Горі, які моляться за свою вітчизну, в тому числі за всіх вас", - зазначив ієромонах Кіріон.

28 липня в Києво-Печерській лаврі була здійснена остання заупокійна літія про ченця Івана (Вишенського), після чого було прочитано рішення Священного Синоду УПЦ від 20 липня 2016 року (Журнал №29) про причислення його до лику святих. Днем пам'яті преподобного Іоанна Святогорця (Вишенського) стане 29 липня за новим стилем.

Як відомо, преподобний Іоанн (Вишенський) (1550-е - 1620-і рр..) - видатний український письменник, твори якого лягли в основу створення української полемічної літератури в XVII столітті. Він написав 16 послань з Афона, в яких захищав чистоту віри і істинність Православної Церкви. Вишенський брав участь в реформуванні православного чернецтва в Україні, сприяючи переведення православних монастирів на афонський статут. Завдяки цьому вони стали центрами, навколо яких розвивалася українська культура і духовність".

"Там буде жорстка версія": Нардеп розповів про консульські послуги для військовозобов'язаних

четвер, 18 квітень 2024, 8:30

Представник української делегації в ПАРЄ, яка працює з правами людини, висловився про необхідність надання можливості українцям справедливо користуватися консульськими послугами, щоб запобігти масовим відмовам від громадянства. Про це йшлося в коментар...

Вчені розповіли, до якого максимального віку можуть дожити люди

четвер, 18 квітень 2024, 8:24

Люди споконвіку намагалися вигадати спосіб боротьби зі старінням та смертю. Тому протягом історії максимальна тривалість життя постійно зростала завдяки покращенню умов життя, медицині та гігієні, передають Патріоти України. Проте й досі наукова спіль...