У Москві знищили бібліотеку української літератури. МЗС України протестує

У МЗС України вважають неприпустимими будь-які трансформації цього культурного закладу

Фото: dt.ua

Росіян закликали зберегти Бібліотеку української літератури як культурний осередок багатомільйонної української громади. Про це йдеться у заяві МЗС України, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Тиждень".

Намагання російської сторони припинити діяльність Бібліотеки української літератури, зокрема, намір використати її унікальні фонди для створення "центру слов’янських культур", розцінюються в Україні як цілеспрямоване знищення єдиного спеціалізованого державного закладу, створеного за ініціативи української громади і покликаного сприяти забезпеченню її національно-культурних, мовних, інформаційних потреб.

"Наголошуємо на унікальності книжкового зібрання Бібліотеки, формування якого протягом десятиліть відбувалося за активною участю українських освітніх, бібліотечних, наукових установ, видавництв, української громади Росії. Вважаємо неприпустимими будь-які трансформації цього закладу", – йдеться у повідомленні.

МЗС України висловило протест російській стороні, привернувши увагу до необхідності виконання нею зобов’язань відповідно до Рамкової конвенції про захист національних меншин від 1 лютого 1995 року, а також інших багатосторонніх та двосторонніх міжнародних договорів, учасницею яких є Російська Федерація, зокрема, щодо забезпечення захисту етнічної, мовної, культурної самобутності однієї з найчисельніших в Росії нацменшин. МЗС України закликало російську сторону зберегти Бібліотеку як культурний осередок багатомільйонної української громади.

"Створивши належні умови для вільної реалізації прав всіх нацменшин в Україні, розраховуємо на цивілізоване ставлення до українства за кордоном. Очікуємо, що світові правозахисні структури дадуть належну оцінку спробам знищення єдиного в Росії державного закладу української національної меншини. Переконані, що зазначена категорія російських громадян вправі розраховувати на справедливе та законне ставлення до себе, і вкотре закликаємо російську сторону продемонструвати цивілізованість державних пріоритетів", – йдеться у заяві.

Нагадаємо, що напередодні стало відомо, що з Бібліотеки української літератури в Москві планують вивезти фактично всі книги. Книжковий фонд установи "передадуть" новоствореному в липні 2016 року Центру слов’янських культури.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...