У Миколаєві археологи знайшли архітектурну споруду античного періоду, якій понад 6 тисяч років

Споруда є багатошаровим археологічним об'єктом, в основі якого житлове приміщення розміром 5,40-5,0х5,0-4,1 м.

Археологи знайшли давню споруду, збудовану в 4-5 ст. до н.е. Фото: timenews.in.ua.

Археологи знайшли архітектурну споруду античного періоду на території Миколаєва, яка датується 4-5 ст. до нашої ери. Про це під час прес-конференції сказав начальник археологічної експедиції з дослідження пам'ятки археології «Поселення Велика Корениха III», заступник директора ДП «НДЦ-Лукомор'я» Інституту археології НАН України Олександр Смирнов, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

«Нещодавно ми знайшли архітектурну конструкцію античного періоду на території Миколаєва. Вона являє собою багатошаровий археологічний об'єкт, в основі якого житлове приміщення розміром 5,40-5,0х5,0-4,1 м. Підлога вкрита залишками трави або очерету. Також досліджено три стовпові ями під опори конструкції даху. За попередніми даними, об'єкт датується 4-5 ст. до н.е. », - сказав Смирнов.

Вперше археологічні дослідження за рахунок коштів міського бюджету були проведені тут в 2013 році. Під час розкопок досліджено поселення епохи античності біля мікрорайону Велика Корениха, яке постійно піддавалося грабіжницьким розкопкам.

Дослідження продовжили у вересні 2015 року. Вся площа розкопаної ділянки насичена древньої керамікою. Класифікуючи її, археологи заявили про повне домінування античного посуду. Амфорна тара представлена, в основному, керамікою V ст. до н.е. - Це Хіоські пухлогорлі амфори, лесбійські червоноглиняні амфори, Клазоменські амфори.

«У 2016 році досліджено понад 100 кв. м пам'ятки. На глибині 45 см і виявлені контури приміщення (напівземлянки), про які йдеться вище», - зазначив Смирнов.

За його словами, подальші роботи на поселенні дадуть можливість археологам та історикам більш повно реконструювати древню історію рідного краю.

На сьогодні в Миколаєві на державний облік взято 73 пам'ятки археології. Більшість з них піддаються руйнуванню унаслідок техногенного впливу, впливу природних факторів і грабіжницьких розкопок так званих чорних археологів.

Забирають хворих і працівників оборонних підприємств: Нардеп жорстко "пройшовся" по роботі ТЦК в Україні

вівторок, 7 травень 2024, 8:44

Секретар оборонного комітету Верховної Ради, нардеп Роман Костенко розкритикував низку порушень у роботі ТЦК та СП. Він також навів приклади таких порушень, як-от мобілізація працівника оборонного підприємства та людини з проблемами з зором. Про це Кос...

Шість тисяч доларів на день на вітер: Активний вулкан у холодній Антарктиці щодня викидає в атмосферу золото

вівторок, 7 травень 2024, 8:22

Гора Еребус, яка разом з островом Десепшн є єдиним зі 138 діючих вулканів Антарктиди, відома тим, що щодня викидає в атмосферу газ, який містить близько 80 грамів кристалізованого золота, передають Патріоти України. . Присутність дорогого пилу було за...