"У полоні добивали морально. Мені зламали нервову систему" - звільнений Володимир Жемчугов про будні та допити у застінках терористів

Колишній полонений бойовиків розповів, що на нього постійно тиснули психологічно.

Володимир Жемчугов. Фото:tsn.ua

Звільнений заручник з полону бойовиків Володимир Жемчугов повідомив, що на допитах бойовики терористичної організації "ЛНР" намагалися його зламати морально. Про це він заявив в інтерв'ю ТСН, передають Патріоти України.

"В полоні не били, добивали морально, пропонували здати адреси, паролі, явки і відвезти в Москву вилікувати. Останні місяці в луганській в'язниці були найстрашнішими. Змушували кримінальників за мною доглядати", - зазначив Жемчугов.

"Коли зрозуміли, що катувати мене немає сенсу, я і так весь понівечений, але мене чомусь обколювали, я таке щось пам'ятаю - відповідав на якісь питання, начебто марив. Потім мені казали ті, хто мене охороняв, що все за мною записували, що я тоді сказав. Але я радий, що я витримав і не зрадив", - сказав він.

Володимир Жемчугов до війни був успішним бізнесменом, навесні 2014 приїхав до Красного Луча провідати свою маму.

"Я фактично український партизан луганського підпілля. Партизанський загін там діє і не один. І люди продовжують боротьбу. Війна там йде і в окупації. Хоча партизани там себе проявляють не кожен день, але рух партизанський там є. Тому багато розповідати не можна, тому що це ризик для людей, які там залишилися і які борються проти російських окупантів і проти зрадників України продажних.

Багато там є і заляканих, багато ошуканих. Я пішов в активну боротьбу, я починав з розвідника ЗСУ, до мене придивлялися, я ж росіянин за національністю, місцевий житель. Спочатку до мене і українська армія обережно поставилася, я їм був не зрозумілим. А потім, коли вже аналітичні відділи побачили мою роботу, зрозуміли, що я все роблю і нічого не боюся.

Потім вже були партизанські загони - і я вступив у такий загін. І я почав вже не розвідувальну діяльність, а бойову діяльність, і вже вів збройну боротьбу проти російських солдатів, зрадників і всього цього режиму", - розповів він.

"28 вересня 2015 роки я повертався з бойового завдання, я успішно його виконав, і зайшов у темряві на старе мінне поле, яке залишилося від бойових дій 2014 року. Там ще багато мінних полів нерозмінованих залишилося.

Я пам'ятаю, як зачепився ногою, розвернувся - був хлопок і відразу вибух. Потім пояснили, що я підірвався на розтяжці. я впав і зрозумів, що я тяжко поранений. Мінно-вибухове поранення - це найгірше поранення, яке може бути.

Я подумав, що вмираю, полежав трохи, відчув, що сили ще є, і поповз на звуки, де було чути машини. Дотягнувся до дороги, там мене вже підібрали. Потім отямився вже в реанімації, а коли прийшов до тями, мене відразу почали допитувати.

Там траса була Краснодон-Луганськ і вночі по цій трасі йдуть "Урали" з Росії зі снарядами, які надходять на Молодогвардійські склади. Вночі ці колони перекидаються сюди і далі на Луганськ, на Стаханов. Коли я відчув, що не вмираю, вирішив покінчити з життям. Я поповз до дороги не для того, щоб врятуватися, а щоб мене добили.

У полон не хотів потрапляти. Я був не один, я був в загоні партизанському і виконував бойове завдання. У полон не хотів, тому що полон - це катування, а під тортурами люди ламаються, можна щось розповісти, зрадити. Я цього не хотів", - зазначив Жемчугов.

За словами Жемчугова, терористи в тюрмі йому нервову систему зламали. "Мені там нервову систему зламали. Три теми - це моє здоров'я, моя сім'я і що зі мною буде в майбутньому - про це важко говорити, сприймати, я не можу себе контролювати тут. Зламали мені психіку в цьому плані", - уточнив він.

Скандально відомий путінський пропагандист Грем Філліпс взяв у нього три інтерв'ю, але опублікував тільки те, в якому вивів українця з себе. "Він зрозумів, що мене так просто не пробити і почав вже мене провокувати з образами. А останнє інтерв'ю, коли мене вже віддавали, він вже конкретно мене принижував, і я, звичайно, вже зірвався, назвав його "пропагандистом путінським", - розповів Володимир.

Жемчугов пробув в заручниках 11,5 місяців. Зараз чоловік бачить тільки лівим оком в тумані, кольори розрізняє поблизу. Його дружина повідомила, що осколки залишилися всередині очей.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...