У православних розпочався Великий піст: Традиції та обряди Чистого понеділка

Назва «Чистий понеділок» походить від прагнення провести перший день посту в чистоті - як тілесній, так і духовній.

27 лютого - Чистий понеділок. Фото: ЖЖ.

Перший тиждень Великого посту називається Федоровим тижнем, а його понеділок- Чистим. У цей день вже попрощалися з Масницею і починається Великий піст. У перший тиждень він строгий - повністю сухоїдіння протягом семи днів. А в Чистий понеділок - повне утримання від їжі, дозволяється тільки чиста вода, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Що можна і що не можна робити в Чистий понеділок

Для православних Чистий понеділок - "продовження" прощеної неділі, коли треба продовжувати вголос або подумки просити вибачення за свою поведінку і слова.

У цей день має бути повне утримання від прийому їжі, день треба провести у праці, можна зробити прибирання в будинку, але ввечері, бажано, знайти час для відвідування церковної служби (в перший понеділок посту починають читати Біблію і Євангеліє).

Прийнято мити в будинку весь посуд, а також відвідувати баню.

У Чистий понеділок - добре пересаджувати рослини, щоб все росло й розвивалося активно.

Вважалося, що в цей день жінкам не можна ходити в гості. Також не можна їсти їжу, що залишилася після Масниці, краще віддати її птахам і тваринам.

Традиції та обряди

Суть Чистого понеділка криється в досягненні духовної чистоти. Свято починається з недільної вечірньої молитви. Всі віруючі просять один в одного пробачення і зустрічають Великий Піст з чистою совістю - очищеними, простившими і прощеними.

Крім духовної чистоти, слід дотримуватися побутової і тілесної. У цей день прибирають будинок після Масниці: вимивають, вичищають житлові приміщення, посуд, начиння. Для тілесної чистоти прийнято відвідувати баню.

У цей день і в два наступних дотримуються дуже строгого посту. Бажано взагалі утриматися від прийому їжі. Слід молитися особливо ретельно і всіляко боротися з гріховними спокусами. Допускається невелика кількість пісної їжі після заходу.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...