"У темряві Голокосту він був маяком світла": помер лауреат Нобелівської премії, який вразив світ книгою про Освенцім

"Eлі - не тільки один із найвідоміших в світі людей, який пережив Голокост, а й живий меморіал. Його життя і сила його прикладу спонукають нас бути кращими", - сказав Обама.

Письменник і лауреат Нобелівської премії миру Елі Візель. Фото: ЖЖ

Письменник і лауреат Нобелівської премії миру Елі Візель, який пережив Голокост і працював над тим, щоб зберегти пам'ять про євреїв, загиблих під час Другої світової війни, помер у суботу, 2 липня, у віці 87 років, повідомляють Патріоти України.

Громадянин США Візель румунського походження здобув світову славу за мемуари "Ніч", в яких описав свої враження від концтабору Освенцім. Він отримав Нобелівську премію миру в 1986 році і заявив, що "зробив справою свого життя збір свідчень про геноцид, вчинений нацистами під час Другої світової війни".

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, який намагався переконати Візеля балотуватися на пост президента в 2014 році, назвав його "зразком людяності".

"У темряві Голокосту, в якому шість мільйонів наших загиблих братів і сестер, Елі Візель був маяком світла і зразком людини, яка вірить в благо людства", - сказав він.

Народився Еліезер Візель 30 вересня 1928 року. Лауреат Нобелівської премії виріс в маленькому містечку в Румунії. Батьки виховували Візеля і його трьох сестер в єврейській громаді, поки не були затримані під час Голокосту. На той час майбутній письменник був підлітком.

Його матір і молодшу сестру вбили в газовій камері в Освенцімі. Батько помер від дизентерії та голоду в Бухенвальді, де Візель був звільнений американськими солдатами в віці 17 років. Він возз'єднався зі своїми двома старшими сестрами у Франції, і в кінцевому рахунку навчався в Сорбонні в Парижі.

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що його країна "вітає пам'ять великого гуманіста" і "невтомного захисника миру".

Візель відправився назад в Освенцім в 2006 році з США із ток-шоу Опри Уїнфрі. Він також супроводжував президента США Барака Обаму і канцлера Німеччини Ангелу Меркель на екскурсію в табір Бухенвальд.

"Коли ми гуляли разом серед колючих дротів і веж Бухенвальду, Елі говорив слова, які я ніколи не забуду: "Пам'ять стала священним обов'язком всіх людей доброї волі", - сказав президент США.

"Eлі не тільки - один із найвідоміших в світі людей, який пережив Голокост, а й живий меморіал. Його життя і сила його прикладу спонукають нас бути кращими", - додав Обама.

Всесвітньо відома "Ніч" Візеля була опублікована в 1956 році і була перекладена на більш ніж 30 мов. Пізніше її розширили, додавши частини "Зорі" і "День".

"Це не моя війна. Ви її почали, ви її і закінчуйте": Військовослужбовиця розповіла про роботу у ТЦК

середа, 8 травень 2024, 11:44

Реабілітолог, бойова медикиня та учасниця бойових дій Юлія Вітковська після Бахмуту та Вугледару служила на Чернігівщині, де й пройшла військово-лікарську комісію. Зараз вона несе службу у територіальному центрі комплектування і розповіла подробиці про...

Ухилянтів повернуть назад? Литва може відмовити в наданні посвідки на проживання чоловікам з України

середа, 8 травень 2024, 10:50

Литва може відмовити в наданні посвідки на проживання чоловікам з України. Зокрема, якщо Київ доведе, що вони відхиляються від військової служби. Про це заявила прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте. "Ми не будемо організовувати депортацію або шукати ...