Українські науковці вивчають храм Богородиці у Холмі, зведений Данилом Галицьким (фото)

Давня столиця короля Галицько-Волинської Русі перебуває наразі у складі Польщі.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці у Холмі. Фото:http://www.pslava.info/

Українські і польські науковці продовжать разом вивчати храм Богородиці у польському місті Холм, побудований королем Данилом Галицьким. Про продовження співпраці сьогодні підписали угоду перша леді Марина Порошенко, історики та археологи, передають Патріоти України з посиланням на прес-службу президента України.

За словами Марини Порошенко, історія – це те, що об’єднує народ і дає можливість наступним поколінням пишатися своїми пращурами. Розуміючи це, Благодійний Фонд Порошенка у 2013 році виступив з ініціативою проведення історичних та археологічних досліджень у польському місті Холм, де у XIII столітті знаходилася столиця Галицько-Волинської держави короля Данила Галицького. За часів його правління вона була найбільшою у Європі та мала значний вплив на розвиток політичних та економічних процесів.

Пані Порошенко підкреслила: "Цей факт є яскравим свідченням європейського коріння української нації. Тому зараз, коли Україна рішуче обрала європейський вектор розвитку, ми маємо активно вивчати і досліджувати свою історію".

Ключовим елементом наукового пошуку було встановлення місця знаходження кафедрального храму короля Данила Галицького, в якому він похований. Для цього була створена спеціальна українсько-польська експедиція, до складу якої увійшли вчені археологи та історики.

На цей час вченим вдалось не тільки встановити місце знаходження будівлі храму, а й виявити саркофаг з похованням XIII ст., ймовірно сина короля Данила Галицького – Романа.

Марина Порошенко подякувала науково-дослідній експедиції за вже отримані безцінні історичні надбання та наголосила на тому, що сьогодні ми знаходимося за крок до відповіді на головне запитання цієї місії – місце поховання короля Данила Галицького.

Дружина Президента висловила сподівання, що в майбутньому ця історична святиня стане Музеєм та буде відкрита для всіх бажаючих.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...