Українці з команди швидкісного катамарана ОАЕ пережили ракетний обстріл єменських хуситів (фото, відео)

В судно влучила протикорабельна ракета, випущена або з берега, або з катера, після чого на катамарані почалася пожежа.

Денис Кохан і Олександр Лук'янов. Фото thenational.ae

Громадяни України Денис Кохан і Олександр Лук'янов були в складі команди швидкісного транспортного катамарана HSV-2 Swift (знаходиться в оренді у Об'єднаних Арабських Еміратів, раніше був у складі ВМС США), який 1 жовтня був підданий ракетному обстрілу з боку єменських хусит. Про це пишуть арабські ЗМІ, передають Патріоти України з посиланням на "Думську".

Обидва українські моряки, які пережили напад, поспілкувалися з журналістами. Наші земляки не постраждали.

Зокрема, Олександр Лук'янов, житель Одеси, розповів, що в момент ракетного удару спав на своєму ліжку.

"Я прокинувся від гучного вибуху на верхній палубі. Потім судно різко дало крен, і я впав разом з меблями. Втратив свідомість. Мене привели до тями колеги. Вони кричали:" Алекс, прокинься, прокинься, Алекс, вони стріляють". Коли я вийшов на палубу, то побачив, що ходовий місток повністю знищений вогнем. Ніхто навіть не зрозумів, що сталося, не бачив, звідки прилетіла ракета".

Інцидент стався в районі порту Моха. В судно влучила протикорабельна ракета імовірно іранського виробництва (копія китайської), випущена чи то з берега, чи то з катера. Після поразки ракетою катамаран охопила сильна пожежа, вигоріла вся передня частина. При цьому Swift залишився на плаву. Повідомлень про втрати серед екіпажу не надходило.

Транспортний катамаран Swift є швидкісним поромним судном "водопрорізного" типу. 98-метрове судно було побудовано компанією Incat в 2002-2003 роках. У 2003 році його взяли в оренду ВМС США з метою випробувань та відпрацювання концепції використання подібних швидкісних транспортних суден у військових цілях. У американців катамаран пропрацював 10 років. У липні 2013 року його повернули Incat, в 2015 році судно було придбано державною компанією Абу Дабі, і з липня 2015 року експлуатується нею під тією ж назвою Swift.

Що буде, якщо ТЦК не встигнуть за 60 днів обробити заявку на оновлення даних - роз'яснення юриста

понеділок, 29 квітень 2024, 2:35

Відповідно до нового закону про мобілізацію в Україні, чоловікам призовного віку буде потрібно протягом 60 днів уточнити свої облікові дані у Центрах комплектування. Електронне оновлення даних ще не працює. За нинішніх умов ТЦК доведеться ставити на об...

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...