Українців змушують користуватися "брудним" газом по завищених цінах, - "Громадський аудит"

Населенню в Україні пропонується низькокалорійний газ, який вимагає додаткових обсягів споживання.

Ілюстрація:www.infoportal.pp.ua

Якість природного газу для населення в Україні не відповідає навіть мінімальним вимогам до газу в європейських країнах. Такими стали результати аналізу, проведеного фахівцями ГО "Громадський аудит", передають Патріоти України з посиланням на УНН.

"Ми живемо за ГОСТом майже 30-річної давності, де абсолютно не враховуються сучасні технології видобутку та очищення газу. Тому населенню пропонується низькокалорійний газ, який вимагає додаткових обсягів споживання.

Так, за вітчизняними нормами, теплота згоряння природного газу повинна бути як мінімум 7600 ккал / м3 (31,8 МДж - мегаджоуль), що менше мінімальних вимог до якісних показників газу в країнах ЄС, не кажучи вже про максимальні, що доходять до 50 МДж. Загалом, європейці отримують газ із середньою калорійністю 40 МДж, що на 30% вище наших норм", - розповідає керівник ГО "Громадський аудит" Максим Гольдарб.

Крім того, за його словами, в Європі газ доводять до потрібних фізико-хімічних показників спеціальним очищенням, в Україні ж цього не роблять. "Ось і відповідь на питання українських споживачів, які не розуміють, чому так довго у них закипає вода в чайнику. Нас зобов'язали платити за ринковими європейськими цінами за "брудний", низькоякісний продукт, який абсолютно не відповідає їхнім стандартам якості", - відзначає фахівець .

Він додає, що це також одна з причин того, чому обсяги використання газу в Україні вищі, ніж у Європі, адже чим нижча калорійність газу, тим більше обсяг його споживання, і навпаки.

Крім того, більшість країн практикують продаж газу не тільки за обсягом, але і за якістю, як це відбувається з бензином. І якщо подивитися ГОСТ і змусити НАК "Нафтогаз України" очищати газ і підвищити його калорійність, то річні обсяги споживання газу можна скоротити на 3 млрд куб. м.

Максим Гольдарб вказує, що на сьогодні споживачі фактично не можуть захистити свої права і перевірити, наскільки якісний газ вони спалюють у власних конфорках і газових котлах.

"Ми маємо право на зменшення плати за газ у разі погіршення якісних показників газу та зниження тиску газу, на отримання перерахунку розміру плати за неякісні послуги з газопостачання. Однак отримати ці гроші фактично неможливо, адже в Україні просто не передбачений механізм незалежного контролю за цим - якість газу контролюють тільки постачальники послуг", - резюмує він.

Довідка:

Визначення якісних показників природного газу, що надходить в Україну, здійснюється на газовимірювальних станціях і пунктах вимірювання витрати газу (ГВС та ПВВГ), які розташовані на вході магістральних газопроводів в Україні.

Контроль за роботою вимірювальних комплексів і надходженням газу в українську ГТС здійснюють представники НАК "Нафтогаз України". Для проведення аналізу якості газу в ДК "Укртрансгаз" створені 69 хіміко-аналітичних лабораторій, акредитованих та атестованих Держстандартом.

Перевірка якості (калорійності) природного газу, який використовує населення, може бути здійснена за заявою громадян. Тобто, у разі виникнення сумнівів споживач може самостійно замовити проведення додаткового аналізу ФХП газу, що може зробити постачальник (облгаз) за явно заниженими і застарілим ГОСТами.

Аналіз якості природного газу в нафтогазовій галузі України впродовж майже 20 років виконує УкрНДІгаз, на який з 1999 року були покладені функції галузевого Центру з контролю якості газу НАК "Нафтогаз України".

При цьому Інститут є філією ВАТ "Укргазвидобування", здійснює наукове і проектне забезпечення всіх видів діяльності нафтогазового комплексу від підготовки ресурсної бази, пошуку, розвідки родовищ, їх розробки, експлуатації свердловин, видобутку, підготовки, переробки сировини, транспортування природного газу в промислове обладнання споживача , екологічної безпеки.

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...

Трагедія сталася під час ремонту: На Вінниччині під завалами ґрунту загинув чоловік (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:17

На Вінниччині стався зсув ґрунту: рятувальники дістали з-під завалу загиблого чоловіка. Про це у вівторок, 23 квітня. Про це повідомила пресслужба ДСНС України, передають Патріоти України. "За попередніми даними, під час проведення робіт з ремонту кана...