В атмосфері Землі стрімко збільшується концентрація метану, - вчені

Метан з різних джерел, як і вуглекислий газ, утворює навколо Землі шар, який заважає тепловому випромінюванню залишати атмосферу, створюючи парниковий ефект.

В атмосфері Землі стрімко зростає кількість метану. Фото: nonkoivilko.my1.ru.

Кількість метану в атмосфері Землі стрімко підвищується, приводячи до пошкодження озонового шару, заявляють американські вчені. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Підвищення концентрації газу, основна частина якого виробляється великою рогатою худобою, серйозно шкодить зусиллям щодо запобігання глобальному потеплінню шляхом скорочення викидів вуглекислого газу.

Після відносного затишшя на початку 2000-х років концентрація метану в атмосфері почала різко зростати, попереджає професор Роберт Джексон зі Стенфордського університету. Разом з іншими вченими Джексон бере участь в проекті Global Carbon Project, мета якого - скорочення викидів вуглекислого газу в атмосферу.

«Вуглекислий газ залишається основним фактором, і на те є причини. Однак якщо ми будемо ігнорувати метан, ми ризикуємо втратити частину ефекту від скорочення рівнів CO2 в атмосфері», - заявив професор Джексон на конференції Союзу геофізиків США в Сан-Франциско.

Чому концентрація метану почала зростати саме в останні роки, не є очевидним. Рівень метану залишався на досить низькому рівні з 2000-го по 2006 роки, в 2007 році почав повільно підніматися, а в 2014-му і 2015-му різко виріс.

«Метан може надходити з різних джерел, але тут, швидше за все, грає велику роль агропромисловий комплекс», - сказав професор Джексон.

У фермерському господарстві основними джерелами газу є корови і рисові поля. Перші випускають гази в процесі травлення, ефект в цьому випадку посилюється високим загальним поголів'ям рогатої худоби на планеті.

Ще один фактор ризику - рисові поля. У 2012 році вчені виявили, що при підвищеній концентрації вуглекислого газу вони починають виробляти набагато більше метану, ніж в умовах низької концентрації СО2. Рис - основна культура для країн, що розвиваються, які вимагають все більше їжі через постійно зростаючого населення.

“Зараз охочих йти до ЗСУ, ставати на захист зовсім немає": Боєць "Азову" різко звернувся до українців

понеділок, 29 квітень 2024, 11:44

Люди, що тільки не вигадують: то тут Тису перепливають, топляться в тій. Та краще ти піде і загинь, як справжній чоловік, як справжній воїн, який став на захист своєї сім'ї, своєї держави, своєї нації, чим ти просто потонеш, як щур. Про це боєць 12-ї б...

Ціни на газ злетять? Глава "Нафтогазу" розповів, до якого тарифу готуватися населенню

понеділок, 29 квітень 2024, 11:30

Україна перебуває у складних умовах через повномасштабну війну, зокрема, сильно постраждала енергетика. Яких тарифів на газ варто очікувати населенню, розповів голова правління НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов в інтерв'ю для "Подробиць", передають Патр...