В Естонії знайдено скарб епохи вікінгів з монетами часів Ярослава Мудрого (фото)

Серед знайдених артефактів - унікальна монета, що імітує ті, що були у вжитку у часи Ярослава Мудрого. На одній стороні монети зображено князя, а на іншій - родовий знак Рюриковичів.

Естонські археологи знайшли цінний скарб пізньої епохи вікінгів. Скріншот.

Естонські археологи представили чергову знахідку - предмети, які можуть бути датовані часом пізньої епохи вікінгів, в тому числі дві підвіски, що імітують давньоруську срібну монету часів правління князя Ярослава. Для вивчення такого цінного скарбу експертам вперше знадобилася допомога новітніх технологій, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Археологічна знахідка була зроблена в листопаді минулого року в пласті грунту археологом-аматором в Ляене-Харьюмаа. Результати первинних тестів і сканувань вказали на наявність в грунті елементів металевих прикрас і текстильних волокон.

"Особливої уваги заслуговують знайдені олов'яні підвіски. За один раз було знайдено два різних види прикрас. Перший, ймовірно, був виготовлений на території Естонії. Другий тип підвіски схожий на ті, що свого часу робили в Новгородській області. Крім того, ми знайшли також олов'яний елемент крісла", - розповів археолог з Талліннського університету Маурі Кіудсоо.

Тканинні матеріали були практично повністю знищені з плином часу, тому витягувати решту знайденого археологи вирішили із застосуванням сучасних досягнень науки.

"Це перший випадок за всю історію естонської археології, коли ми проводили томографію знахідки в Інституті судової експертизи. У себе в лабораторіях ми посвітили грунт ще й рентгеном. Без цього не обійтися, якщо знаходиш замурований в моноліт скарб. Це допомагає позначити розташування окремих елементів і не зіпсувати їх в ході подальших робіт ", - пояснила археолог ТУ Яана Ратас.

На думку Кіудсоо, специфіка знайдених предметів свідчить про те, що скарб належав місцевій майстрині. Жінка могла загинути під час одного з раптових набігів на поселення, і місцезнаходження скарбів так і залишилося невідомим.

"Дві зі знайдених підвісок датуються карбуванням часів князя Ярослава. Вони імітують срібну монету, яка тоді була в ужитку, де на одній стороні було зображення князя, а на іншій - родовий знак Рюриковичів. Сьогодні відомо про наявність всього восьми таких монет у всьому світі" , - сказав Кіудсоо.

Експертам ще належить визначити точний вік знахідки і її можливе походження, але археологи вже сьогодні схильні вважати її чи не найціннішим скарбом, який був знайдений на території країни.

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...