В Україні хочуть створити дошку ганьби: Юристи застерігають

З'явилася ініціатива відкрити сайт, на якому всі бажаючі зможуть публічно заявити на своїх кривдників. За словами юристів, це може привести до судових позовів

В Україні хочуть створити дошку ганьби. Фото: vk.com.

В Україні хочуть створити відкриту платформу для скарг на кривдників. Такий собі віртуальний суд. Тут можна буде написати все, що ти думаєш про свого боржника, роботодавця або винуватця ДТП. Юристи кажуть: герої дошки ганьби можуть звернутися до суду, пишуть Патріоти України з посиланням на Вести.

За скаргу голосуватимуть

Новий народний онлайн суд запрацює вже у вересні. На сайті кожен зможе залишити скаргу на кривдника. Причому з його особистими даними - ПІБ, телефоном, а ще можна прикріпити фото, відео та документи на доказ, а також дати посилання на сторінку в соцмережах. Сам кривдник також може відповісти і привести докази своєї невинності.

Блокувати скаргу розробники будуть тільки в разі, якщо вона відправлена з фейкової сторінки. Також всі бажаючі зможуть проголосувати «за» або «проти» кривдника, створюючи таким чином йому «репутацію». «Ми хочемо попередити людей, що та чи інша людина вчинила некоректно і не хоче міняти своєї поведінки - для цього і створюємо платформу, щоб людина могла вилити душу, а не йти на злочин, намагаючись звести рахунки з кривдником», - пояснив ідеолог проекту «Ринг» Костянтин Ігнатенко.

Завірити нотаріально скрін в Україні не можна

Чорні списки роботодавців, ріелторів, туроператорів, нянь і т. д. існують в мережі вже давно. Ця інформація згодиться всім, хто збирається укласти договір з ріелтором або довірити свою дитину няньці. Правда, експерти говорять: краще користуватися більш достовірними джерелами.

За словами фахівця з підбору персоналу Тетяни Пашки, звільняти з роботи через подібні скарги навряд чи стануть: «У роботодавців є свої чорні списки, але вони в основному закриті. Туди потрапляють ті, хто був помічений за тим, що крав на роботі або у нього були проблеми з законом. Перш ніж звільняти або не прийняти на роботу, HR-ри збирають дані з авторитетних джерел, на суб'єктивні думки уваги мало звертають».

Юристи відзначають, що, в принципі, кривдники, побачивши таку інформацію про себе, можуть звернутися до суду. «Будь-яка людина, чиї персональні дані будуть оприлюднені, зможе звернутися до суду і вимагати відшкодування морального збитку навіть з власників сайту», - говорить юрист Ростислав Кравець.

Він пояснив нам, що в суд підуть одиниці скривджених: «В Україні нотаріуси не запевняють скріншоти - тільки за кордоном. Крім того, потрібно довести, що було завдано негативний моральний збиток, зібравши купу довідок і провівши кілька експертиз».

Працюють партизани? Російських військових хтось спеціально труїть - у Маріуполі померло 9 осіб, у РФ - ще 5

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:45

Наразі спецслужби Росії займаються розслідуванням справи про навмисне отруєння російських військових у Маріуполі, внаслідок чого дев'ять із них померли, про що пише один із російських ресурсів, передають Патріоти України. Зокрема, співрозмовники виданн...

ВМС України поповнили ще двома бойовими одиницями флоту

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:15

ВМС України провели церемонію підняття військово-морських прапорів на катерах "Ірпінь" та "Рені", які цього року передали ВМС Естонії. Подія відбулася з нагоди включення катерів до складу національного флоту України.Про це повідомляє ВМС України. Катер...