В Україні розпочався Великодній піст: значення, традиції і рецепти

Головне призначення посту пов'язано з підготовкою віруючого до свята Христового Воскресіння.

14 березня - 30 квітня - Великодній піст. Фото: gs.by.

Великодній піст цього року триватиме з середини березня до кінця квітня. Які правила і традиції необхідно дотримуватися віруючим під час посту? Величезне значення в історії християнської віри має період сорокаденного посту перед світлим святом Пасхи. Великий православний піст в 2016 році починається в березні, 14 числа, і триватиме до 30 квітня. Про це пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Багато хто сприймає цей період дуже формально, відмовляючись тільки від вживання м'ясної їжі і не замислюючись про духовне життя. Таким чином, в наші дні піст стає більше схожий на дієту і втрачає свій справжній сенс.

Правила Великого посту і для чого його потрібно дотримуватися

Головне призначення посту пов'язано з підготовкою віруючого до свята Христового Воскресіння. В даний період католики і православні християни відмовляються не тільки від продуктів тваринного походження, а й обмежують себе в розвагах, очищають душу від спокус і пристрастей, моляться і сповідаються в церкві.

Великий піст, число початку якого визначається для кожного року за церковним календарем, нерозривно пов'язаний з числом 40. Саме стільки днів Христос провів у пустелі, наодинці з диявольськими спокусами. На згадку про святі діяння Сина Божого і його жертви в ім'я спокутування всіх гріхів людства, віруючі всього світу щорічно постують, готуючись до свята Пасхи.

Числа Великого посту 2016 - з 14 березня по 30 квітня, тобто піст триватиме 48 днів. Це пов'язано з тим, що до початкового періоду в 40 днів, який називався Чотиридесятниця, пізніше було додано ще кілька днів - Страсну седмицю і Вербну неділю.

У сучасному світі Великий піст має особливе значення. Адже наше життя заповнена повсякденними турботами настільки, що зовсім не залишається часу для душі. Церква рекомендує відмовитися від розваг, відвідування кафе, ресторанів та інших розважальних заходів, для того щоб побачити, що світ наповнений іншими не менш цікавими речами, і таким чином наблизитися до Бога.

Великий православний піст в 2016 році: що не можна робити?

Найважчий період для багатьох віруючих - початок Великого посту. Його перший день називають Чистим понеділком, коли тим, хто поститься рекомендується взагалі не вживати їжу, або ж один раз в день з'їсти свіжі фрукти і овочі. Також дуже строгі обмеження в їжі на Страсний тиждень. В інші дні посту слід дотримуватися встановленого календаря харчування, виключивши з раціону молочні продукти і їжу тваринного походження. По понеділках, середах і п'ятницях дозволено хліб, фрукти і овочі, вода, компоти.

По вівторках і четвергах в раціоні повинна бути гаряча їжа без додавання олії. У вихідні дні допускається приправляти страви рослинною олією.

Всі правила пісних днів стосуються тільки здорових і дорослих, хто поститься. Посту не повинні дотримуватися хворі, маленькі діти, вагітні та жінки, люди, чия робота пов'язана з важкою фізичною працею, особи похилого віку, а також лежачі та подорожуютчі. Всі ці групи православних віруючих можуть дотримуватися посту, але за більш м'якими правилами і з благословення свого духівника.

Пропонуємо прості рецепти страв без масла. І смачно, і часу багато не займе.

Перші страви:

  • Суп з гарбузом: картоплю розварити, додати стільки ж гарбуза, стільки ж цибулі, зелень.
  • Суп з локшиною: багато цибулі, моркви. Локшину додати в кінці. Зелень в тарілки. Суп краще з'їсти відразу, поки локшина не розкисла.
  • Суп-пюре картопляний: розварити картоплю, окремо розтерти в пюре, з'єднати з картопляним відваром, додати потовчений часник, кріп. Можна чорний перець. Подавати з грінками. Можна додати трохи черемші замість часнику.
  • Суп з крупами: розварити картоплю, додати будь-яку крупу (гречку, рис, пшенку і т.д.), багато цибулі, моркву, коріння за смаком (петрушку, пастернак, селера). Часник, зелень - в тарілки. Можна додати трохи томату.
  • Французький суп: не розварювати картоплю, а варити до готовності; зелений горошок (краще морожений), капуста білокачанна або цвітна, морква, цибуля. Можна додати поламану спаржу. Зелень - в тарілки.
  • Розсольник овочевий: картопля, рис, морква поварити, потім додати петрушку, ріпу (соломкою), цибуля-порей, солоні огірки. Петрушку свіжу - в тарілки. Подавати з підсушений хліб.
  • Другі страви:

  • Локшина з маслинами: будь-які макаронні вироби відварити, промити холодною водою, додати туди сік від маслин, нарізати самі маслини, томат або кетчуп типу "Верес - грибний соус", часник або черемшу, базилік (сушений або свіжий). Добре додати рослинну олію. Замість локшини можна готувати зелену квасолю.
  • Тушкована картопля з горохом або грибами: 3 частини картоплі відварити до напівготовності, додати 4 частини різаної кубиками моркви, 1 частину різаного коріння селери, варити півгодини, потім 1 частину цибулі, 1 частину грибів (свіжих або сушених відварених) або гороху (будь-якого: свіжого, мороженого, сушеного і відвареного) варити 5 хв. Зелень - в тарілки.
  • Квасоля по-монастирськи: Квасолю відварити до напівготовності, всипати багато дрібно різаної цибулі, варити ще півгодини. Зелень - в тарілки.
  • Тушкована капуста: Загасити до пом'якшення 1 кг капусти, додати червоний мелений перець, 2 картоплі і тушкувати до готовності. Влити 200г томатного соку. В кінці додати кріп. Можна тушкувати з болгарським перцем.
  • Капуста з грибами: Відварити гриби до напівготовності, дрібно нашаткувати. Протушкувати цибулю в невеликій кількості грибного відвару, потім додати нашатковану капусту, додати червоний перець, потім гриби. А з залишків відвару зробити соус (борошно розвести у відварі, додати прянощі, поварити до загустіння). Заправити готову капусту соусом і зеленню.
  • Салат з кукурудзою (горошком): відварити картоплю в мундирі. Нарізати кубиками, додати дрібно різану цибулю (краще зелену, можна черемшу), солоні (мариновані) огірки (кабачки) без шкірки, консервовану кукурудзу з соком (горошок). Додати трохи маринаду від огірків, зелень. Можна з маслинами і соком від маслин.
  • Пісна випічка:

  • Торт "Медовий": 1 ст. теплої води, 1 ст. цукру, 2 ст.л. меду розмішати до розчинення меду і цукру. Остудити. Додати просіяне борошно (до густоти сметани), по 0,5 ст. родзинок і горіхів, ваніль (або цедру), соду з оцтом. Перемішати. Випекти.
  • Торт "Манний": 1 ст. води, 1 ст. цукру, 1 ст. манки перемішати, залишити на 30 хв. Потім всипати просіяне борошно до густоти сметани, додати ваніль (цедру або корицю), гашену соду. Випекти. Можна змастити готовий корж варенням. Можна в тісто додати какао. Білий і коричневий коржі можна укласти один на одного і змастити варенням - вийде високий торт. Коли можна, в тісто можна додавати 1-6 ст.л. рослинного масла.
  • Торт "Вишневий": 1,5 ст. води, 1,5 ст. вишневого варення, 1 ст. цукру, 1 ст. горіхів, ваніль (цедру) - перемішати, додати борошна до густоти сметани, гашену соду. Випекти. Замість води можна використовувати відвар з сухофруктів.
  • На відео вбивства поліцейського у Вінницькій області є наші військовослужбовці - Сухопутні війська ЗСУ

    субота, 20 квітень 2024, 17:02

    На відео з Вінницької області, на якому зафіксована перевірка поліцейськими автомобіля і стрілянина, внаслідок якої один поліцейський загинув і одиндістав поранення, є військовослужбовці однієї з частин Сухопутних військ Збройних сил України. Про це ві...

    Пролунали постріли: У Чернівецькій області цивільні накинулися на працівника ТЦК

    субота, 20 квітень 2024, 16:41

    У Чернівецькій області місцеві скоїли масовий напад на працівників ТЦК та СП. Один з працівників ТЦК відкрив вогонь, передають Патріоти України. Як повідомляє прес-служба обласного ТЦК, інцидент стався сьогодні, поблизу села Чорногузи, під час здійснен...