В Запоріжжі черговий "мовний скандал": Другокласники вивчали "красу прекрасної країни Росія"

Підручник "Російська мова" для 2 класу, виданий в 2012 році, рекомендований МОН.

Другокласників змусили вивчали "красу прекрасної країни Росія". Фото: Соцмережі.

Батьки одного з учнів Запорізької гімназії №47 вельми здивувалися, прочитавши домашнє завдання, яке дали дитині з російської мови. Одна з вправ з підручника була стилізована під лист, нібито написаний дитиною, що живе в Росії. У ньому розписано красу природи, гори, річки, розказано і про різні міста, в тому числі і про столицю країни. Починається лист зі звернення "Здрастуй, незнайомий друг!", пишуть Патріоти України з посиланням на КП в Україні:

Така зайва "дружба" відверто не порадувала батьків другокласника. У соцмережах таку позицію підтримали.

- Недоречно зараз, коли на Сході країни йдуть військові дії, давати такі, прямо скажемо, провокаційні завдання, - вважає житель Запоріжжя Михайло. - Ні для кого не секрет, що конфлікт йде саме з РФ. Хіба доречно зараз "красу цієї прекрасної країни" оспівувати?

Батьки звернулися до навчального закладу за роз'ясненнями. До питання привернули увагу і міського департаменту освіти і науки. Чиновники створили профільну комісію і почали перевірку гімназії.

- Ми перевірили методичне забезпечення гімназії, програмні матеріали, - запевнила начальник територіального відділу освіти Заводського району Запоріжжя Наталія Шаповалова. - Уважно вивчили текст завдання, що обурило батьків. У ньому не йдеться ні про яку політичну підоснову, там йдеться про природу, про зиму, про гори, нічого спірного. До того ж, учитель більше робив наголос в роботі з вправою не стільки на її смислове навантаження, скільки на орфографію, роботу з пропущеними буквами в словах.

До речі, окремим завданням було написати відповідь - розповісти про свою країну. Чиновники з гордістю заявляють, що з цим завданням діти впоралися відмінно.

- Відповіді дуже патріотичні, в них відчувається любов до України, гордість за свою країну, - каже Наталя Шаповалова. - Перевіряючим продемонстрували ці твори. У хлопців високий рівень патріотизму.

- Все російськомовні школи Запоріжжя поступово переходять на українську мову навчання, - запевнили в департаменті освіти і науки Запорізької міськради. - Але поки вони залишаються. І якщо батьки віддають своїх дітей в таку школу, слід розуміти, що там будуть уроки російської мови, літератури.

Підручник рекомендований МОН

Члени комісії дійшли висновку, що ні школа, ні педагоги не винні в ситуації, що склалася. Тим більше, що підручник, який викликав суперечки, рекомендований Міністерством освіти і науки України.

- Підручник під авторством Рудякова та Челишева був затверджений і виданий ще в 2012 році, на ньому гриф Міністерства, - пояснили в департаменті освіти і науки Запорізької міськради.

Хоча в профільній комісії все ж не погодилися з тим, що питання вичерпане.

- Не дивлячись на те, що цей підручник рекомендований програмою, потрібно розуміти, що з 2012 року багато чого змінилося, - пояснили члени комісії. - Не всі завдання на сьогоднішній день там актуальні, їх слід було б чимось замінити.

Комісія вирішила звернутися до Міністерства освіти і науки України з проханням звернути увагу на навчальні програми, методичні матеріали, які багато в чому вимагають доопрацювання з урахуванням нинішніх реалій. І хоча звернення ще не оформили, в МОН його надходженню не здивуються. Виявляється, це не поодинокий випадок.

- До підручників зразка 2012 року останнім часом виникає все більше питань і нарікань, - розповіли в Міністерстві освіти і науки України. - Мова не йде про конкретні предмети або підручники певних класів. У нас вже було безліч звернень по приводу методичних матеріалів з навчальних програм. Зараз повсюдно йдуть перевірки, методичні матеріали, в тому числі і підручники, ретельно аналізують.

Однак так просто вилучити, наприклад, підручник не вийде. Згідно з міністерською програмою, їх міняють раз на 5 років. Швидше за все, саме в цьому році закінчується п'ятирічка для "Російської мови" у другокласників, тому в нові книги будуть підібрані актуальні завдання.

Російський боксер зізнався, чи спілкується з Василем Ломаченком

четвер, 2 травень 2024, 20:55

Російський колишній чемпіон світу Сергій Ковальов розповів, коли востаннє контактував з Василем Ломаченком. За словами росіянина, він заходив у роздягальну до українця перед його поєдинком проти Девіна Хейні, щоб підтримати його. Після цього у них не б...

Військовозобов’язаний відмовився від повістки, бо... злякався ТЦК

четвер, 2 травень 2024, 20:39

Великобагачанський районний суд Полтавської області призначив рік тюрми 42-річному військовозобов’язаному за те, що той ухилився від призову на військову службу під час мобілізації. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на дані судового реє...