Вчені відтворили вигляд гігантської крокодилоподібної рептилії, що харчувалася динозаврами

Вид Razanandrongobe sakalavae відносився до нотозухій - підряду крокодиломорфів, що населяли Гондвану протягом крейдового періоду мезозойської ери.

Razanandrongobe sakalavae. Фото: PeerJ.

165 млн років тому на вершині харчового ланцюжка на Мадагаскарі господарювала гігантська хижа рептилія з зубами розміром з банан, розповіли палеонтологи. Останки рептилії траплялися вченим і раніше, але знайдені нещодавно фрагменти зубів і щелеп нарешті дозволили встановити її вигляд. Результати дослідження були опубліковані в журналі PeerJ, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Вид Razanandrongobe sakalavae був описаний більш десяти років тому, але через нестачу копалин вчені не могли встановити, до якого загону належала рептилія. За знайденими фахівцями з Італії і Франції останками вчені відтворили вигляд тварини і з'ясували, що вона належала до нотозухій - підряду крокодиломорфів, що населяли Гондвану протягом крейдового періоду мезозойської ери.

Від сучасних крокодилів їх відрізняли довгі кінцівки, короткі щелепи і рухливий панцир. У R.sakalavae була голова не менше пральної машинки і батарея зубів розміром з банан, що робило тварину найнебезпечнішим хижаком Мадагаскару - воно з легкістю могло прожувати кістки і сухожилля своєї жертви разом з плоттю.

Це не єдиний випадок, коли на вершині харчового ланцюжка виявляється не динозавр, а представник іншого загону. Так, на динозаврів полювали родичі нотозухій себекозухії, деякі ссавці і навіть великі жаби.

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.