Вчені виявили в мозку людини "GPS-навігатор"

Клітини гіпокампа підсилюють або зменшують електричну активність в залежності від того, чи рухається людина звичним маршрутом.

Вчені виявили "GPS-навігатор" в мозку людини. Фото: mignews.com.ua.У людському мозку вчені виявили тип нейронів, що відповідають за здатність людей правильно орієнтуватися в просторі. До такого висновку прийшла міжнародна група вчених під керівництвом дослідників з Амстердамського університету, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Вчені з'ясували, які клітини відповідають за функцію нейронного аналога GPS-навігатора.

Для цього вони використовували тваринну модель - щурів, які були поміщені в лабіринт, що має форму літери "Ф".

Дослідники вирахували електричну активність в мозку тварин за допомогою приладу, що дозволяє зареєструвати роботу нейронів з чотирьох різних областей: периринальної кори, гіпокампу та двох сенсорних зон.

За точне визначення місця розташування відповідає мозкова структура, яка називається гіпокамп.

Вчені виявили нейрони під назвою «клітини околиць», які дозволяють мозку розрізняти окремі елементи того, що оточує тварину.

Наявність цих клітин у людини підтверджує випадок таксиста, котрий отримав травму областей мозку, де розташований гіпокамп. Він міг переміщатися по місту, використовуючи головні дороги, але губився, коли їхати доводилося в об'їзд. Нейробіологи припускають, що ця людина могла орієнтуватися завдяки роботі тільки «клітин околиць».

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...