Від скіфів до сьогодення: На Львівщині відкрилася виставка української зброї (фото, відео)

Експозиція демонструє безперервність української воїнської традиції протягом тисячоліть. Тут представлено понад 300 одиниць озброєння.

Фото:gazeta.ua

У Золочівському замку на Львівщині відкрилась виставка української зброї Ukrania Militariсa. Про це пише gazeta.ua, передають Патріоти України.

Експозиція демонструє безперервність української воїнської традиції протягом тисячоліть. Тут представлено понад 300 одиниць озброєння від часів скіфів до сьогодення.

"Найдавніша зброя яка є на виставці – це мідні сокири трипільців, виготовлені у бронзовий вік. Також можна побачити зразки з каменю та кременю. За традицією, кожен воїн повинен був сам виготовити свою зброю", - розповів археолог, доктор історичних наук Михайло Відейко.

Бронзові вістря списів, кинджали та мечі було відлито в епоху Троянської війни. Їх захопили племена з України, які брали участь у цій війні.

"Кіммерійська та скіфська доба представлена вже залізною зброєю, якою користувалися грізні вершники, шляхи походів яких виходили далеко за межі сучасної України. Так, два китайських мечі 5-2 століття до н.е знайдені на території Криму, потрапили до скіфів як трофей. Такі мечі можна побачити в фільмі "Битва біля Червоної скелі". Трофейні однолезові гетські мечі любили скіфські жінки-воїни. У 20% скіфських жіночих поховань можна знайти вістря стріл, меч або спис", - каже Михайло Відейко. Лицарські кольчуги, дворучні мечі та стилети представляють епоху середньовіччя. Також можна побачити й зброю XIX – XX століття як пістолі карпатських опришків, турецькі порохівниці, карабіни і ятагани, які були на озброєнні кубанських та задунайських козаків. Є і сучасні протитанкові гранатомети, які використовують бійці АТО на сході України та прапори проросійських бандформувань захоплені у бою.

Окрім цього експонуються давні військові карти, документи УНР, золоті скіфські прикраси. На Західній Україні виставка такого масштабу відбувається вперше і триватиме рік часу – до 22 грудня 2018 року. "Ця зброя передає як візуальний так і духовний образ українського лицарства.

Сьогодні важливе розуміння нашими громадянами, що ми не просто народ землеробів, а й воїнів, який воював протягом усього свого існування і був щитом Європи", - зазначив співорганізатор виставки начальник штабу Національного корпусу Львівщини Святослав Сірий.

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...