Відкриття онкологів: Лікарі США розробили методику лікування раку очей

Десятиліттями лікарі-онкологи, вчені працюють над розробкою ефективних способів протистояти раку. Багато чого вдосконалено. Ось і ще одна з новітніх методик зможе допомогти рятувати маленьких пацієнтів.

Пухлина сітківки ока розвивається найчастіше в дитячому віці. Фото: xn ---- 7sbbpetaslhhcmbq0c8czid.xn--p1aiДослідники з Університету Юти розробили новий метод лікування видів злоякісних пухлин, які важко піддаються терапії, як, наприклад, ретинобластома, або рак очей. Створений препарат блокує білок, що сприяє зростанню і поширенню ракових захворювань, повідомляють Патріоти України про інформацію на сайті Нескучные новости.

Ретинобластома є пухлиною сітківки ока, що розвивається найчастіше в дитячому віці, і в більшості випадків передається генетично. Розвиток ретинобластоми пов'язан з мутацією в гені Gαq, що кодує білок ARF6. Це з'єднання грає роль в поширенні біохімічних сигналів, що провокують зростання пухлини. Вчені знайшли спосіб, як знешкодити мутацію Gαq, яка довгий час була важкою метою для протиракових препаратів.

У здорових клітинах ARF6 виконують функцію передачі сигналів для регуляції пересування всередині клітини везикул - бульбашок, в яких містяться поживні речовини. Крім того, білок відіграє роль в ремоделюванні мембрани клітин і актину - іншого білка, що утворює цитоскелет клітин. Мутація в гені, що кодує ARF6, змінює білок, змушуючи його передавати сигнали, що сприяють виникненню раку.

Вчені вважають, що блокування функцій ARF6 допоможе лікувати не тільки ретинобластому, а й інші види злоякісних пухлин, наприклад, рак шкіри, молочної залози, головного мозку або нирок. Випробування розробленого препарату на лабораторних мишах, схильних хворіти на рак очей, показало, що лікування запобігає появі пухлин у тварин в шести випадках з 11. Ті злоякісні утворення, які все-таки розвинулися, були значно менше, ніж у контрольних мишей.

Як треба поводитися в суботу перед Великоднем та що святити в храмах: Митрополит дав пояснення

четвер, 2 травень 2024, 6:37

У суботу перед Великоднем потрібно поводитись, як годиться християнам: вшановувати Господа, нічого не святкувати та зберігати спокій і тишу. А от святити у неділю в храмах можна будь-яку їжу, яка може мати для людей "сакральне значення". Про це в інтер...

В Україні запустять кешбек за купівлю українських товарів, але всі операції будуть "під ковпаком": Що треба знати

четвер, 2 травень 2024, 6:30

Анонсована держпрограма "Купуй українське", в рамках якої люди отримуватимуть кешбек за купівлю деяких видів вітчизняної продукції та послуг, дозволить державі стежити за транзакціями громадян. Справа в тому, що користувач для отримання кешбеку повинен...