​Вже й запатентував винахід: 18-річний українець винайшов оригінальний спосіб, як отримати електрику з морських хвиль (відео)

Юний дніпропетровець вже запатентував своє ноу-хау - модульну електростанцію - і зараз бореться за приз в $ 200 тисяч на міжнародному конкурсі наукових інновацій Tech-I GIST в США.

Михайло Литовченко

Ідея як отримати користь даремної гри води з'явилася у Михайло Литовченка ще кілька років тому, зазначають Патріоти України.

«Кілька років тому я сидів на березі Азовського моря в Бердянську і, побачивши великі хвилі, задумався, як можна використовувати їх енергію. Після розробив спеціальні установки з двома камерами, схожі на буйки. Коли піднімається хвиля, в одній камері діє сила Архімеда, в іншій - сила тяжіння, які в сукупності і створюють електрику, а також питну воду», - пояснює винахідник.

Доля винаходу зараз в руках онлайн-голосування на сайті, яке триватиме до 1 травня. Кожен бажаючий може підтримати винахід хлопця на сайті конкурсу.

«Моїм проектом активно цікавляться в Скандинавських країнах (Норвегії, Швеції, Данії), а також в Англії, Америці, Іспанії та Індії. Однак інвестора, який вклав би кошти в розвиток мого проекту, поки не знайшлося. Тому конкурс для мене - це реальний шанс отримати інвестиції, завдяки яким я зможу спорудити першу модульну електростанцію», - каже хлопець.

Юнак пояснює, що використовувати винахід можна не тільки в різних закордоном, а й в Україні. «Застосовувати цю установку можна на узбережжі Азовського моря та в Одесі. Спочатку електроенергія мого винаходу буде трохи дорожчою за ту, яку зараз добувають на АЕС. Але моя електростанція буде екологічною і цілком безпечною. Плюс з часом вона себе окупить», - упевнений Михайло.

Також, за словами винахідника, модульна електростанція може виконувати і функцію хвилерізів.

«Припустимо, в Кирилівці щороку існує одна і та ж проблема - шторм розмиває берег, і доводиться завозити новий пісок. Якщо поставити установку вздовж берега, вона відразу буде виконувати кілька функцій: як огорожі-буйки, хвилерізи та модульна електростанція», - стверджує автор розробеи.

18-летний днепропетровчанин придумал, как создать электричество из морских волн. Фото 1

До слова, за призовий фонд Tech-I GIST боролося понад тисячу вчених з 170 країн. «Експерти відібрали 102 перспективні розробки, серед яких виявився і проект Михайла. Тепер у хлопця з'явився реальний шанс втілити мрію свого життя в реальність. Він неодноразово перемагав у всеукраїнських та міжнародних конкурсах. Його розробки відзначили на наукових змаганнях в США, Нідерландах і Швеції. У 2015 році Михайло отримав золоту медаль престижного американського конкурсу проектів сталого розвитку I-SWEEEP», - повідомили в департаменті освіти і науки ОДА.

Новий шлях постачання армії агресора маже готовий: Росіяни завершують будівництво залізничного моста поблизу Маріуполя, - Андрющенко

четвер, 25 квітень 2024, 9:32

Російські окупанти майже завершили будівництво залізничного моста біля села Гранітне, що неподалік Маріуполя. Про це у своєму телеграм-каналі написав радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко. "Будівництво залізничного мосту біля Гранітно...

Науковці розшифрували практично знищені папіруси з Помпеї, з котрих дізнались місце поховання великого філософа Платона та обставини його життя

четвер, 25 квітень 2024, 9:23

Революційне сканування та дослідження папірусів Геркуланума виявило чудові нові подробиці про філософа Платона, зокрема точне місце його поховання, повідомляє "Ancient Origins" . Це значне археологічне досягнення стало результатом проєкту розшифровки ...