З України до Перемишля: "Інтерсіті" почав курсувати новим маршрутом (фото)

Дорогою зі Львова до українсько-польського кордону, яка займає трохи більше ніж одну годину, прикордонники встигають перевірити документи.

"Інтерсіті". Фото: "24"

Наприкінці грудня 2016-го "Укрзалізниця" здивувала, як змогла. З-поміж багатьох "зрад" з'явилась така потрібна "перемога" – з Києва через Львів до польського Перемишля почав курсувати комфортабельний поїзд "Інтерсіті+". Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "24 канал".

Так-так, це саме ті славнозвісні "Хюндаї", які так поспіхом запускали до Євро-2012 і які ледь не кожної поїздки взимку застрягали десь у полі. Зараз вони ламаються все менше, а ті, хто мав хоч раз можливість проїхатись на них до чи зі столиці, оцінили швидкість і якість поїздки.

Коли ж "Укрзалізниця" оголосила, що незабаром з Києва до польського Перемишля можна буде дістатись за якихось 7 з копійками годин – це звучало, як щось з області фантастики. 23 грудня диво таки стало реальністю і перший "Інтерсіті" повіз пасажирів через кордон. В той рейс зібралось навіть кілька українських нардепів, напевно, щоб на власні очі переконатись, що поїзд таки не "завернуть" на кордоні.

Як це працює

О 6:45 він відправляється з Києва, о 8:17 зупиняється в Коростені і об 11:55 у Львові на Підзамчому. Через 10 хвилин о 12:05 "Інтерсіті" прибуває на головний вокзал Львова. Саме тут, окрім пасажирів, сідають українські митники та прикордонники.

Дорогою зі Львова до українсько-польського кордону, яка займає трохи більше ніж одну годину, вони встигають перевірити документи, розпитати, що везете і куди, а також навіщо і на який термін їдете. Прикордонники мають з собою всі портативні пристрої, щоб просканувати паспорти і поставити у них штампи.

Рівно через годину після відправлення зі Львова "Інтерсіті" прибуває до станції "Мостиська ІІ". Тут українські митники і прикордонники, сумлінно виконавши роботу, покидають поїзд. До слова, приміській електричці, яка щодня курсує зі Львова до станції "Державний кордон", треба понад дві години, щоб подолати цю відстань.

Далі жодних затримок у русі чи зупинок на кордоні. Сам кордон проминаємо зовсім непомітно. Якщо не звернути уваги на паркан чи колючий дріт, то одразу й не скажеш, що вже перебуваєш в іншій країні.

Наступну зупинку поїзд робить вже на польській стороні на станції "Медика" (тим, хто часто подорожує з України через Польщу ця назва нагадає про славнозвісний пункт пропуску Шегині – Медика, де, крім автомобільного, діє ще й піший перехід).

Тут до роботи береться Straż Graniczna і Służba Celna. Польські митники допитуються, скільки везете алкоголю і сигарет, але швидше це роблять зовсім формально, бо бачать, що впродовж перших кількох днів поїздом користуються переважно туристи, які точно не мають на меті заробити на зайвій пачці цигарок.

Польські прикордонники, окрім сканера для паспортів, мають при собі ще й сканер для відбитків пальців і любязно просять тих пасажирів, у кого віза "з пальчиками", здати ще й відбитки. На відміну від своїх колег "на пішому", вони не допитуються – куди їдете, навіщо, скільки з собою маєте грошей і т.п.

Процес перевірки кожного пасажира "Інтерсіті" триває недовго, хоча після перетину кордону потяг на делька хвилин таки зупиняється вже на території Польщі. До слова, у паспорті прикордонники ставлять штамп із назвою Przemyśl, а не Medyka, як у випадку, коли перетинаєш кордон через найближчий пункт пропуску.

Місцеві мабуть ще не звикли до такого дива техніки та "Укрзалізниці" або точно не чекали його зі сторони України, бо дехто з тутешніх ще із захопленням роздивляється і фотографує, коли "Інтерсіті" з тризубом проїжджає повз. Рівно о 13:26 за варшавським часом (14:26 за Києвом) він прибуває до Перемишля. І все!

Ні тобі переповнених маршруток, ні черг, ні тисняви на кордоні, ні хамовитих "човників", ні принижень перед прикорднонниками. Ти комфортно, швидко і легко потрапляєш в Перемишль. А далі – йди, їдь, лети, куди хочеш – ти вже в ЄС.

Скільки це коштує

Наразі на цьому транскордонному маршруті курсує лише один "Інтерсіті" – через годину після прибуття до Перемишля він повертається назад в Україну.

Квиток у вагон І класу Києва до Перемишля потягне приблизно на 574 гривні, якщо ж їхати з трохи меншим комфортом, то така подорож коштуватиме трохи більше 400 гривень.

Зі Львова до Перемишля у вагонах І класу можна заїхати орієнтовно за 235 гривень, а у ІІ класі – десь за 170. В "Укрзалізниці" кажуть, що підлаштовували розклад руху цього поїзда під інші поїзди, що відправляються з Перемишля. Наприклад, о 14:29 можна пересісти на потяг Перемишль – Краків – Вроцлав. Або ж навпаки з маршруту Вроцлав – Краків – Перемишль пересісти на "Інтерсіті" і о 22:33 вже бути в Києві. Ну і звісно – для такої поїздки потрібен закордонний паспорт з дійсною польською чи шенгенською візою.

У Львові 50-річний чоловік безжально вбив рідну матір

субота, 20 квітень 2024, 14:19

У Львові 50-річний чоловік вбив власну матір. Тепер йому загрожує до десяти років тюрми. Про це повідомили у поліції Львівської області, передають Патріоти України. Повідомлення про тіло жінки без ознак життя у квартирі одного з будинків на вулиці Горо...

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині. Відео з бодікамери вбитого патрульного виклали в мережу (18+)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. . За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфе...