Закордонний слід: МВС Казахстану повідомило про те, звідки йшла координація атаки терористів в Актобе

Слідство має в своєму розпорядженні достатні дані, що Тохтар Тулешов раніше вів підготовчу роботу, а з минулого року активно робив конкретні кроки з підготовки до насильницького захоплення влади.

Офіційний Казахстан вважає, що терористи в Актобе отримували інструкції з Сирії. Фото: inforesist.org.

Терористи в казахському Актобе отримували інструкції з Сирії. Про це повідомив глава МВС Казахстану Калмуханбет Касимов, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Також, за його словами, в цілому планували здійснити теракти в казахстанському місті 45 осіб. «Кількість їх було 45 чоловік, але коли вони оголосили джихад, то 19 осіб відмовилися йти. Ми їх всіх встановили і допитуємо», - сказав він.

Нагадаємо, раніше спецслужби Казахстану оголосили про запобігання спробі державного перевороту. За їхніми даними, змову очолював відомий в країні підприємець, директор ТОВ «Шимкентпиво» Тохтар Тулешов.

Слідство має в своєму розпорядженні повні даними, що пан Тулешов раніше вів підготовчу роботу, а з минулого року активно робив конкретні кроки з підготовки до насильницького захоплення влади. План його дій передбачав дестабілізацію обстановки в країні шляхом створення вогнищ напруженості, організації акцій протесту і масових заворушень, на тлі яких він планував сформувати так званий "альтернативний уряд" і змінити структуру діючої влади», - заявили в Комітеті нацбезпеки Казахстану.

За даними КНБ, спільниками Тулешова виступив ряд колишніх високопоставлених чиновників і силовиків: зараз всі вони затримані, вирішується питання про їх арешт.

Сам Тохтар Тулешов знаходиться під арештом з кінця січня по звинуваченнях в зберіганні наркотиків і фінансуванні злочинного угруповання. В ході обшуків в його будинку і офісі у Тулешова були виявлені і вилучені зброя, наркотики і «якась література».

Тим часом, в рамках антитерористичної операції в Актобе ліквідовані ще 5 злочинців, які вчинили минулої неділі розбійний напад на збройові магазини і військову частину. Про це повідомила прес-служба МВС Казахстану.

Теракт в Актобе організували послідовники течії салафізм, заявив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. «Ми вже знаємо, що це була терористична вилазка групи послідовників нетрадиційної релігійної течії салафізм», - сказав вона на засіданні ради безпеки в п'ятницю, про це повідомили в прес-службі глави держави.

Постраждали багато людей: У Черкасах тролейбус наїхав на пішоходів (фото, відео)

середа, 8 травень 2024, 21:44

У Черкасах 8 травня сталася дорожньо-транспортна аварія. Там тролейбус не пропустив автомобіль Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), вдарився, перевернув авто і сам проїхав пів квартала по тротуару. Про це розповіли у поліції Черкаської обла...

Адвокат розповів, скільки в'язнів насправді хочуть воювати

середа, 8 травень 2024, 21:30

На думку адвоката Сергія Старенького, невелика кількість ув'язнених виявить бажання воювати. За різними оцінками, якщо тисячу осіб мобілізують, "то це буде велика кількість". Верховна Рада сьогодні, 8 травня, ухвалила закон про мобілізацію засуджених о...