Життя зародилося з глини - вчені погодилися з Біблією

Біохімікам навіть вдалося створити прототип "божого матеріалу".

За переказами Бог зліпив людину з глини і вдихнув в нього життя. Фото: azov-stil.org.ua.

Згідно з біблійними уявленнями Бог створив першу людину з глини і вдихнув в неї життя. Наука, в свою чергу, висунула теорію про виникнення життя в ході хімічної реакції з "первинного бульйону" (потім еволюція зробила свою справу). Вважалося, що таким "бульйоном" був океан. Так нас вчили в школі. Однак сучасні дослідники приходять до парадоксального висновку: кандидатура глини в якості "первородного" матеріалу з наукових позицій виглядає набагато краще! Про це розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

АФРОДІТА ВИЙШЛА НЕ З ПІНИ МОРСЬКОЇ!

- Перші клітинні форми життя могли виникнути не в океані, як було прийнято вважати, а в геотермальних ставках, наповнених конденсованими паром, - вважає біофізик Армен Мулкіджанян з Університету Оснабрюка (Німеччина).

Команда випускників МДУ, в яку входив Мулкіджанян (зараз вчені працюють в лабораторіях Росії, Німеччини та США), реконструювала геологічні умови, в яких виникло життя. Дослідники виходили з того, що всі клітинні організми мали спільного предка. Вивчивши розшифрований спадковий матеріал різних представників живих істот, фахівець з порівняльної геноміки Євген Кунін (Національний центр біотехнологічної інформації, Національні інститути здоров'я, США) виділив 60 генів, які є майже у всіх організмів. Значить, вони дісталися нам від загального предка, а вже потім шляху інфузорії-туфельки і людини розійшлися.

При цьому з'ясувалася дивовижна річ - білки, які кодують ці стародавні гени, не потребують натрію. А значить, життя не могла зародитися в океані, який являє собою натрієве середовище або, простіше кажучи, сольовий розчин. Тому що біохімія перших живих організмів не повинна була разюче відрізнятися від навколишнього середовища.

Зате "первісні" білки потребували калію, з'єднань фосфору, іонів цинку і магнію. А хімічний склад океану навіть в давнину не відповідав цим очікуванням. Так, наприклад, аналіз бульбашок морської води, знайдених в скельних породах віком 3,5 мільярда років, показав, що вміст натрію перевищує рівень калію в 40 разів (це співвідношення не змінилося досі!).

Швидше за все, припускають вчені, життя зародилося на суші в районах геотермальної активності. За словами доктора наук Мулкіджанян, хімічний аналіз парових і газових конденсатів геотермальних полів Камчатки підтверджує, що якраз вони містять всю ту таблицю Менделєєва, яка була необхідна першим живих клітин. Ця пара, конденсуючись, утворювала калюжі і невеликі озера, вистелені активними мінералами.

КОЛОС НА ГЛИНЯНИХ НОГАХ

Саме глина біля берегів калюж і водойм могла бути тим інкубатором, де зародилося життя. Вперше цю гіпотезу кілька років тому висловив шотландський хімік Олександр Кейрнс-Сміт. Він припускав, що перші цеглинки життя виникли в мікропорах глинистих порід, які виконували роль мініатюрної пісочної форми, - підказували, як вишикуватися в правильну структуру.

Цю ідею експериментально підтвердив біохімік Джеймс Ферріс з Нью-Йоркського центру вивчення походження життя. Він проводив досліди з монтморилонітом - це вид тонкошарової глини, яка здатна до сильного набухання. З неї в тому числі роблять наповнювачі для котячого туалету. З'ясувалося, що ця глина може виступати в ролі каталізатора, який допомагає самоорганізовуватися органічних молекул. Варто було помістити прості протоклітини на поверхню глини, як вони починали формуватися в 100 разів швидше!

Глиняний листковий пиріг (відстань між шарами може становити 1 - 2 нанометра) виступає в якості хімічної губки, яка вбирає в себе воду, солі металів, органічні сполуки і запускає хімічні реакції між ними. А потім ще й захищає від ультрафіолетового випромінювання, яке знищувало все на Землі, позбавленої в давнину атмосфери.

А днями вийшло спільне дослідження вчених Університету Кентуккі і Массачусетського технологічного інституту. Їм вдалося синтезувати цю "живу глину" всього за 20 годин при температурі 90 ° C і нормальному атмосферному тиску. Залишилося тільки отримати в глиняній пробірці повністю живе з неживого (зараз на виході вчені все ж отримують якийсь сурогат живого організму), і походження людини з глини можна вважати доведеним.

Чи можна жінкам приходити до церкви в штанах: У ПЦУ дали відповідь

четвер, 25 квітень 2024, 16:30

До храму жінки можуть заходити у штанах. Подібних заборон насправді не існує, повідомили в Православній Церкві України, передають Патріоти України. "Немає в нашій Церкві такої заборони. Та й в інших Православних Церквах світу (окрім МП, очевидно) подіб...

Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку: Міністр виступив із заявою

четвер, 25 квітень 2024, 16:22

Литва може сприяти Україні в поверненні чоловіків призовного віку. Однак спершу варто дочекатися, як цю процедуру реалізовуватимуть у Польщі. Про це заявив міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас, передають Патріоти України. Очільник литовського оборонн...