Знайдено спосіб перемогти СНІД: Учені вперше змогли видалити код ВІЛ з ДНК живого організму

ДНК уражених ВІЛ клітин через два тижні після введення в них специфічної системи CRISPR/Cas9 виявлялася "чистою" - без жодного шкідливого коду.

Учені вперше змогли видалити код ВІЛ з ДНК живого організму.  Ілюстрація: dokonline.com.

Використовуючи популярну зараз технологію редагування генів CRISPR/Cas9, група молекулярних біологів під керівництвом Камела Халілі з Темпльського університету вперше в історії зуміла вирізати з ДНК живої клітини ділянку від вірусу ВІЛ. Про результати експерименту йдеться в публікації в журналі Gene Therapy, а коротко про історичну подію повідомляє прес-реліз на сайті університету, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Раніше вчені продемонстрували, що метод CRISPR/Cas9 можна використовувати для видалення вірусних послідовностей безпечно для клітини-хазяїна, але випробування досі проводилися тільки в культурі клітин in vitro. Тепер доведено ефективність технології на живому організмі (in vivo).

У якості піддослідних тварин біологи використовували трансгенних щурів і мишей. Для впровадження модифікованої під видалення генів ВІЛ системи CRISPR в організм був використаний аденовірусний вектор - молекули з вмістом необхідного нуклеотидного коду і генами білка Cas.

Через два тижні аналіз геномів показав, що ділянку ВІЛ було вирізано з ДНК практично в кожній тканині. При цьому було показано, що кількість вірусної РНК значно знизилася в лімфоцитах і лімфовузлах.

Відзначимо, що вірус імунодефіциту людини здатний вбудовувати власні гени в геном клітин імунної системи господаря, перепрограмовуючи його.

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...