ФСО - фронтовий словник обивателя, або дуже короткі зведення з "галявини", на якій виросли бойові "квіти"

Війна помітно змінила лексикон жителів шахтарського регіону. З'явилися нові слова-терміни, а колишні в побуті набули зовсім іншого значення.

Блокпост - "хлібне" місцеОтже:

Алкоголік - людина, яка ховається від жахів війни за склянкою горілки.

Доведено безробітним Миколою. На питання про нічнне бомбардування, п'ятдесятидворічний чоловік зізнався, що за вечерею вжив 0,5 самогону і тому нічого не чув. Зробилося близьким за значенням до слова «анестезія». Відомий випадок, коли буфетниця питного закладу успішно зняла стрес за допомогою склянки біленької. Заодно дивом уціліла під час бомбардування молода жінка вилікувала переляканих до смерті клієнтів і при цьому не взяла з них ні копійки.


Аватар - той же п'яничка, тільки при погонах.

Автомат - інструмент для добування грошей і їжі. Спрямований в живіт, що перетинає лінію розмежування обивателя, є найкращим засобом від склерозу. Він змушує згадати про пришитих до нижньої білизни кишенях та інших потаємних місцях, де зазвичай зберігаються гроші.

Автомат може бути використаний в якості предмета торгових угод. Так, група одягнених в "камуфляжках" невідомих розрахувалася з мешканкою села Зернове особистою зброєю. Зокрема, вони обміняли автомат на відро молока, а дві обойми до нього - на хліб і сало.

Акація - (прошу не плутати з акацією білою сімейства бобових), самохідна артилерійська установка калібром 152 міліметри. Дальність стрільби до 20,5 кілометра. Окрім «Акації», в букет входять «Гвоздика», «Тюльпан», «Васільйок», «Фіалка» та інші. Назви взяті з квіткової галявини, на противагу зарубіжним аналогам на кшталт «Лучник», «Чорної пантери».

Блокпост
- саме хлібне місце на просторах Вітчизни. Як стало відомо із вартого довіри джерела, що вийшов на заслужений відпочинок інспектор ДАІ пошкодився розумом, коли дізнався про доходи обслуговуючого лінію розмежування персоналу. За розповідями сусідів, відставний страж правопорядку спорудив в провулку навпроти свого будинку барикаду зі снігу і тепер вимагає мзду за перетин «кордону». До слова, перехожі з розумінням поставилися до звихнувся інспектору. Вони без заперечень розплачуються з ним дрібною монетою або насінням.

Бомбосховище - місце відсидки жителя прифронтової зони.

Представлено загальним, влаштованим під багатоповерхівкою і персональним, тобто - підвалом. Найбільшого поширення набув другий тип. По-перше, він завжди під рукою, а по-друге, там можуть зберігатися заготовлені в зиму їстівні припаси.

На слуху випадок, коли студентка з Іловайська Олена і її бабуся Дарина Опанасівна безвилазно провели в підпіллі вісім діб. Харчувалися виключно солоними огірками, томатним соком і суничним варенням.

Житель одного з приміських селищ Донецька безробітний Олександр виявився більш завбачливим. Він спорудив в підвалі напівзруйнованого будинку піч (в якості димоходу служить вентиляційна труба), і тепер без перешкод готує їжу навіть під час найспекотніших обстрілів.

Бажано привчити користуватися бомбо-сховищем собаку і кішку. Як правило, брати менші починають проситися в підвал за пару-трійку хвилин до бомбардування і таким чином господарі завчасно можуть дізнатися про небезпеку, що насувається.

Це положення не поширюється на велику рогату худобу. Як зізналася жителька села Сигнальне, взята нею з собою корова при близькому розриві міни перекинула діжу з мочені кавунами, пошкодила скриня для зберігання овочів і на довершення до всього помочилася в поділ господині.


Сергій Васільєв

Джерело

Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Нардепи розповіли, яким має бути новий законопроєкт про мобілізацію в Україні

середа, 24 січень 2024, 17:45

Законопроєкт про мобілізацію має готувати уряд, який повинен комунікувати з військовими, щоб врахувати у документі потреби ЗСУ. Також він не повинен суперечити Конституції і порушувати права людини, заявили в етері телемарафону заступник голови комітет...

Поширюється через email-розсилку: СБУ викрила нову російську ІПСО

вівторок, 23 січень 2024, 20:30

Служба безпеки попереджає про поширення масштабної email-розсилки на електронні адреси українців, у тому числі представників органів державної влади та приватних компаній. Про це повідомили на Facebook-сторінці СБУ, передають Патріоти України. Зазначає...