Курс гривні і інфляція: Експерт розповів, чи збудеться песимістичний прогноз Кабміну

Кабмін оновив макроекономічний прогноз, погіршивши прогноз інфляції з 5,5% до 8,7%, безробіття – з 8,1% до 9,4%, курсу – з 27 гривень за долар до 29,5.

Реалістичність таких очікувань визначить низка внутрішніх і зовнішніх чинників – від того, чи відбудеться в Україні соціально-економічний і політичний вибух, і до того, скільки в світі триватиме істерика у зв’язку з коронавірусом. Про це заявив економіст Борис Кушнірук, передають Патріоти України з посиланням на Главред.

"Судячи з показників, вже зараз на 2020 рік закладається падіння ВВП на 9-11%. Це дуже суттєво. Такий прогноз, в принципі, коректний. Однак, якщо уряд не зможе контролювати ситуацію, то падіння буде більш суттєвим", – зазначив економіст.

За словами експерта, в найближчі два-три місяці курс гривні залишатиметься стабільним. "Зараз курс очікується на рівні 29,5 гривень за долар замість колишніх 27 гривень за долар. Йдеться про середньорічний показник. А це означає, що на кінець 2020 року уряд закладає курс на рівні приблизно 31 гривня за долар", – підкреслив Кушнірук.

При цьому економіст додав, що гривня може знецінитися й більше. Це буде залежати від того, скільки триватиме карантин, і чи відбудеться після того соціально-економічний і політичний вибух. "Ситуація може загостритися настільки, що в цьому році в Україні пройдуть дострокові і парламентські, і президентські вибори. Все йде до того. Президент більше не контролює парламентську більшість, а, значить, він може або розпустити парламент, або сказати "не шмогла я, не шмогла", розпустивши і себе, і парламент. Такий сценарій ще більше розхитає економіку", – зазначив Борис Кушнірук.

На думку експерта, політична дестабілізація ймовірна восени-взимку 2020 року. "У цьому випадку інфляція може виявитися набагато більшою, ніж запланований зараз рівень – 8,7%", – додав він.

Крім того, Кабмін переглянув і свій прогноз щодо рівня безробіття: він повинен збільшитися з 8,1% до 9,4%. Однак, як зазначив Кушнірук, в Україні більшість безробітних громадян не реєструються, а з урахуванням прихованого безробіття реальна кількість безробітних – більш суттєва.

До того ж, цей показник буде залежати від того, чи зможуть українські заробітчани повернутися назад, в ті країни, де працювали. "Якщо зможуть, це прибере частину незайнятих людських ресурсів в Україні. Якщо ж ні, то показник безробіття може виявитися набагато вищим", – пояснив експерт.

Все це, за словами економіста, буде залежати від подальших подій в Європі. "Ми маємо справу з істерикою, не адекватною реальній загрозі. Згадайте, "свинячий грип" в 2008-2009 роках – тоді тільки в США перехворіло близько 60 мільйонів чоловік, 274 тисяч були госпіталізовані, з них 12 469 осіб померли. Але ніякої паніки і подібних жорстких карантинних заходів не було! Паніку не вдалося роздмухати, а, може, просто не було такого завдання... Тому масштаби епідемії коронавирусу не відповідають тим заходам, які зараз вживаються в світі, і не ясно, скільки істерика триватиме в Європі", – зазначив Кушнірук.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...