Морський тероризм хуситів у Червоному морі насправді має глобальні наслідки, котрі напряму стосуються і України, і забезпечення нашої оборони, - Голобуцький

"Ланцюг східної дипломатичної логіки України на сьогодні: владний «мільйон дронів» - дешеві запчастини з Китаю на них – транзит з Китаю через Казахстан, бо на морі хусити і дорого – призначити врешті посла в Казахстані (який вже має там зв’язки), бо 1,5 роки там наша дипломатія провисає! Морський тероризм хуситів в Червоному морі насправді має глобальні наслідки, котрі напряму стосуються і України, і забезпечення нашої оборони. Ризики транспортування вантажів з Китаю цим маршрутом зросли, зросла і вартість контейнера – вчетверо від довоєнної, до понад $4000", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"А доставка – вчасна і недорога – товарів подвійного призначення з Китаю для нас критично важлива. Адже саме з китайських складників наші виробники клепають тисячі дронів, китайськими грілками рятуються бійці в мерзлих бліндажах і шанцях, китайський фліс, китайські рюкзаки, багато чого ще... І все це якось треба доставити в Україну, причому не за всі гроші світу, бо низька ціна товару і логістики – це теж вагомий чинник.
Отже, контейнеровози через Червоне море – вже не варіант, дорого і небезпечно. І тут на перший план виходить Транскаспійський маршрут/ Середній коридор, транзит яким вже наприкінці 2022 року ЄБРР вважав найбільш життєздатною опцією для з'єднання Європи з Центральною Азією.
Китай-Казахстан-Азербайджан-Грузія. А далі чотири транспортних рукави: або Туреччина (порти Мерсін і Стамбул), або Румунія (порт Констанца), або Україна (порт Чорноморськ – якісна робота морських дронів СБУ ліквідувала панування Росії на Чорному морі і блокаду наших портів).
Тобто, одним з ключових транзитерів за цим важливим для нас маршрутом є Казахстан. Казахстан, в якому як звільнили в жовтні 2022 посла Петра Врублевського (після відвертої репліки в бесіді з казахським блогером про задачі України у війні «вбити якомога більше росіян») – так досі і обходяться тимчасовим повіреним. Хіба час від часу виринають чутки щодо призначення посла (востаннє майже рік тому виринула кандидатура Сергія Гайдая).
А тепер ще один момент: позиція Казахстану на сьогодні все ще «багатовекторна»: в сенсі, він зміцнює взаємини з Заходом, підтримує санкційний режим і регулярно робить кроки, які РФ трактує як «черговий удар в спину» і «антиросійські». З іншого боку, Казахстан вважається чи не найбільшими «сірими воротами» експорту до Росії підсанкційних товарів, і вважається небезпідставно. Бо має з того чимдалі більший зиск (тобто, цинічно заробляє на обкладеній санкціями Росії, що загалом зрозуміло, так зараз роблять всі, хто може – Китай, Індія, Африка...).
Що це означає для України? Що ми кровно зацікавлені в максимально ефективній дипломатичній роботі всередині Казахстану нашого посла – якого поки в природі не існує.
Отже, кроком один має бути призначення посла, причому толкового. В ідеалі – такого, що вже має в країні свої контакти, тривалі дружні взаємини з впливовими діячами, розуміється на специфіці чутливого регіону... Тобто, просто «хороша людина і патріот» не пасуватимуть. Не в цій ситуації, не в цей момент, коли треба розкочегарити на нашу користь по максимуму Транскаспійський коридор.
Що Україна має в загашнику в цьому плані? Якщо поцікавитись питанням, то можна виявити пані Наталю Малярчук. Фахівчиню, яка працювала в Казахстані за часів нашого посла Юрія Лазебника, мала зв’язки в адміністрації президента Нурсултана Назарбаєва, зуміла зберегти значний вплив за нового президента Касим-Жомарта Токаєва (що важливо під час нинішнього дрейфу Казахстану у бік Європи). І зараз входить до складу громадської ради Мажилісу Парламенту Казахстану (нижня палата Парламенту Казахстану).
Тобто, людина вже «на землі», вже має зв’язки – а на Сході це визначальний момент. Цілком нову людину прийматимуть довго, контакти налагоджуватимуться роками – яких в нас нема.
В підсумку маємо три пункти:
1. Через дії хуситів нам терміново потрібно активізувати роботи Транскаспійського коридору і налагоджувати якомога тісніші обопільно вигідні стосунки з Казахстаном.
2. Для цього нам критично важливо бігом призначити повноцінного посла в Казахстані – бо які взаємини і домовленості, якщо Україна на дипломатичному рівні демонструє отак зневагу?
3. Посол повинен вже сьогодні, до призначення мати контакти і тісні зв’язки з владою і впливовими особами та структурами в Казахстані – на розкачування немає часу.
Речі ніби всім очевидні – і в плані терміновості рішення, і в плані загальної логіки. Лишилось, щоб влада України буквально найближчими тижнями призначила посла, який обов’язково має відповідати потребам України на сьогодні. Тобто, шукати кандидатуру особливо немає часу. Варто оперувати вже наявними ресурсами".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Це найбільша атака по РФ! Полетіли сотні дронів. Після атаки почався колапс, - Снєгирьов

понеділок, 20 травень 2024, 9:40

Росію і тимчасово окупований Крим накрила наймасштабніша атака безпілотників. Ціллю Сил оборони України були об'єкти критичної і нафтопереробної інфраструктури, а також кораблі Чорноморського флоту РФ. Російські ЗМІ вважають, що масова атака була прове...

Змінитися, аби перемогти

понеділок, 20 травень 2024, 9:23

Війна – це мистецтво так використати сприятливі умови, щоб здобути найбільшої сили і впливу, виходячи з ситуації (Сунь Цзи). Часто доводиться чути: «Війна – це математика». . Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії (а тим більше від практики)...